125 g toasooja pehmet võid
200 g suhkrut (u 2,5 dl)
2 muna
200 g nisujahu (u 3,5 dl)
3 sl mooniseemneid
1 sl riivitud sidrunikoort
1 tl küpsetuspulbrit
0.25 tl soola
0.25 dl piima
Sidrunisiirup:0.75 dl suhkrut
5 sl sidrunimahla
1 tl riivitud sidrunikoort
Vahusta suures kausis või suhkruga, lisa ükshaaval munad.
Eraldi kausis sega jahu mooniseemnete, sidrunikoore, küpsetuspulbri ja soolaga. Lisa vaheldumisi piimaga või-munasegule. Sega tainas ühtlaseks ja vala 1,5-liitrisesse piklikku keeksivormi.
Küpseta 160kraadises ahjus 1 tund. Kontrolli keeksi küpsust, torgates puutiku koogi keskele.
Sidrunisiirupi valmistamiseks kuumuta nõrgal kuumusel siirupiaineid, kuni suhkur on sulanud. Torka kuuma keeksi sisse pika orgiga 10-12 auku (põhjani välja) ja vala peale sidrunisiirup. Jäta pooleks tunniks vormi jahtuma.
Seejärel kalluta keeks vormist välja ja lase täielikult jahtuda. Keera keeks fooliumisse ja lase vähemalt üks öö enne serveerimist maitsestuda.
Retsept on pärit ajakirja Pere ja Kodu retseptilisast "Pereköök" (detsember 2001, Valged jõulud). Pildi tegi Kaare.
täitsa hea tuli. piklikku keeksivormi ei ole kodus, seega valasin taigna väiksemasse lahtivõetavasse koonusauguga (keeksi)vormi. pealt küpses väga kauniks. kuigi teistpidi pöörates oleks pealt mustriline-laineline, oli siiski vormi seest heledaks jäänud ning jätsingi see kuldseks küpsenud poole siiski pealmiseks. parasjagu rammus nagu keeks olema peab. sidrunisiirup oli maitsev, püüdsin keeksi augustada ja immutada juhendi järgi, siiski oli ta pärast 24h ebaühtlaselt .. no kohati oli siirupisem(=märjem) kohati kuivem (mitte purukuiv, parasjagu rammus võist). eks imbub veel vast - kui enne otsa ei saa. see niiskevõitu osa (üksikud kohad) mulle väga ei meeldinud, kübeke vettinud moega. aga siiski kokkuvõttes väga hea keeks. järgmisel korral olen mooniseemnetega heldem kui retsept ette näeb:) kui suudaks seda siirupiga niisutamist kuidagi sooritada nii et ühtlane oleks, siis oleks väga rahul.
Väga väga hea! Ei kerkinud nii palju, kui ma arvasin, kuid sellegipoolest igati OK keeks. Väga maitsev. Hammustad, mooniseemned hakkvad hakma all mõnusalt vastu, ja siis tunned seda magushapukat sidrunit. Lihtsalt imehea =) Kindlasti on ka oluline see, et ta seisaks enne söömist vähemalt 12 tundi. Järele proovitud ;)
Mega hea hapu ja magus. Me sõime küll pärast seda kui olime lasknud 5 min. Jahtuda oli ta selline nagu soovisin.
Väga mõnus särtsakas ja krõmpsuv keeks!
Pool sõime juba soojalt ära :) imehea. Järgmisel korral panen sidrunimahla ja mooniseemneid pisut rohkem.
Oi kui hea keeks! Kuidas teisel päeval on, veel ei tea, aga kohe pärast küpsetamist maitses küll väga hea :)
Sidruni-moonikeeks
Sidrunimaitselise moonikeeksi võid paar päeva kuni nädal enne serveerimist valmis teha. Keera fooliumisse ja hoia laualepanekuni külmas.