1 sl kuivpärmi
1 dl vett
1 sl fariinsuhkrut
1.25 dl piima
150 g speltanisujahu (lihtjahu)
350 g nisujahu
1.5 tl soola
terve küüslauk
50 g võid
10 lehte salveid
Eemalda küüslaugult lahtise paberi moodi kest ja küpseta küüslauku 200-kraadises ahjus 15 minutit. Võta välja, lase pisut jahtuda. Eemalda küüntelt kestad ja pigista sisu välja.
Sega kokku leige vesi, pärm ja suhkur ning lase 5 minutit seista.
Lisa jaokaupa soojendatud piim, jahu, sool, röstitud küüslauk.
Sulata potis või ja prae selles salveilehti - nii tuleb salvei maitse paremini esile. Lisa jahtunud sulavõi taina hulka ja sõtku jõuliselt, kuni moodustub elastne ja sile tainas. Kui juhtub, et tainas on liiga kleepuv, siis lisa pisut jahu.
Jäta tainas sooja kohta rätikuga kaetult tunniks ajaks kerkima.
Siis pane tainas töölauale ja sõtku paar minutit. Jäta veel 30 minutiks kerkima.
Vormi tainast lame päts ja mulju käenukkidega mõhnaliseks. Määri pind oliiviõliga ning puista üle meresoola ja rosmariiniga.
Küpseta 200-kraadises ahjus 35-40 minutit.
Retsept on Anni Arro raamatust "Sepamaa talu köök"
Arvatavasti on tegemist mingist briti allikast mugandatud focaccia-retseptiga (vt active dry yeast kasutusjuhend - meil saadaoleva kuivpärmiga pole vajalik; mainimata on, et kuivpärmi puhul peaks vedelik olema veidi kuumem; kuivpärm segada otse jahuga).
Hmm, see retsept tuli välja kui panin otsingusse - koostisosad "kikerherned" ja liik "soolased küpsetised"....
Müstika, Triinpvr. Uurin asja (ja imestan, et kes sellise otsingupaari peale tuli :))
Röstitud küüslaugusai
Seda Anni Arro retsepti kiitis ETV saates "Paar" presidendiproua Evelin Ilves. Röstitud küüslaugusai on eriti maitsev taluvõiga!