Tom Kha Gai e. Tai kookose-kanasupp

Populaarne vürtsikas kookose-kanasupp Taimaalt. PS Kui kasutad kuivatatud šiitake seeni, siis tuleks neid esmalt pool tundi kuumas vees leotada.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
30 minutit
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

2 kanafileed

1 sl Thai-Choice kalakastet (nam pla)

1 l kanapuljongit

4 sidrunheinavart

10 cm kalganijuurt või 4-5 cm ingverijuurt

peotäis kahvrilaimilehte

400 g Thai-Choice kookospiima

170 g šampinjone või šiitake seeni

1-2 tl Thai-Choice punast karripastat

1-2 laimi mahl

Serveerimiseks:

hakitud värsket koriandrit

hakitud talisibulat

viilutatud punast tšillikauna

Valmistamine

Lõika kanafilee 1-2 cm kuubikuteks, sega nam pla kalakastmega ning lase seni maitsestuda, kuni Sa puljongit valmistad.

Sega potis kanapuljong, sidrunhein, kalganirohi, kahvrilaimilehed. Kuumuta keemiseni, kata kaanega ning kuumuta tasasel tulel umbes 30 minutit. Kurna puljong läbi sõela, vala selge puljong tagasi potti.

Lisa kanafileetükid, õhukeselt viilutatud seened, kookospiim ja lusikatäis tai punast karripastat ning kuumuta umbes 10 minutit, kuni kana on küps.

Maitse - soovi korral lisa veel karripastat, kalakastet ja laimimahla.

Serveerimisel puista supile hakitud talisibulat, koriandrilehti ning viilutatud tšillipipart.

Nipid ja soovitused:

  • Sidrunheinal kasutatakse ainult valget alumist osa. Eemalda välimised puised kihid, lõika sidrunhein umbes 2-3 cm juppideks ning tambi need kergelt noaga katki, et aroomid ja õlid paremini suppi maitsestama pääseksid.
  • Tais kasutatakse selle supi maitsestamiseks ainult kalganirohtu (risoomi) ja mitte kunagi ingverit. Kui seda ei leia, siis võib asendada ingverijuurega, aga mitmed tai puritaanid saaksid pahaseks.
  • Kahvrilaimilehti võib edukalt säilitada sügavkülmas. Kui värskeid lehti pole, siis asenda kuivatatud lehtega või laimikooreribadega.

Retsept on kombineeritud mitmest erinevast Tom Kha Gai supist. Tom Kha Gai tähendab tõlkes "keedetud kalgani kana" ning selle magus-vürtsika supi sisse käivad kindlasti kookospiim, sidrunhein ja kana. Siia sisse EI käi kohustusliku elemendina krevetid vms.

LISA KOMMENTAAR

Amööb
postitatud 24.05.2008 13:12

Ideaalne teise päeva söök, peale ohtrat pidutsemist

Mann
postitatud 17.10.2008 21:56

Ainsa asjana polnud mul punast karripastat, panin rohelist, oli teine parajalt vürtsikas. Ja seened jätsin välja, kuna nad mulle antud supi juures lihtsalt ei meeldi.

Dee
postitatud 21.08.2010 00:57

Pole kaua aega teinud - maitses taevalikult. :)

liblikas
postitatud 26.03.2011 19:10

Tere! Millalgi üsna alles oli Nami-Namis üleval üks teine Tom Kha Gai retsept (tšilli, ingveri ja konservšampinjonidega, kui õigesti mäletan). Kas seda oleks võimalik kusagilt saada? Hea lollikindel ja ülimaitsev oli, kahjuks unustasin endale kirja panna... Tänud juba ette!

Pille @ Nami-Nami
postitatud 27.03.2011 18:07

Liblikas, vaata retsepti Kana-kookosesupp (nr 4703)

Amanda
postitatud 12.07.2011 21:49

Midagi läks mu supis valesti, olen varem ka teinud mingi teise retsepti järgi, mis minu mäletamist mööda oli üsna sarnane. Igatahes sai mu supp mõru. Huvitav, mis selle küll mõruks tegi? Kasutasin galganit, kaffiri laimi ja sidrunheina kuivatatud variante. Ilmselt oli mõru maitse põhjus ühes neist... Koguseid panin ka üsna suvaliselt ilma retsepti jälgimata muidugi:P

Merit
postitatud 07.04.2012 12:58

Superluks!!! Mõrkjat maitset võib tekitada laim kui kasutada tavalist laimi, selle võiks supist peale natukest hoidmist välja võtta....ehk on ka nende laimilehtedega sama lugu. Mina panin seente asemel supisse külmutatud rohelise oa kaunu, mis olid eelnevalt keedetud ja pannil oliivõlis praetud....sobib hästi ja kõrvale võib keeta riisi, mida igaüks siis vastavalt soovile, kas supi sisse tõstab või kõrvale sööb....hea tõhus supp.

liisa
postitatud 29.01.2013 21:24

väga mõnus supp..head maitsed, õiged kogused.

Mikk
postitatud 18.04.2018 20:29

Minu jaoks on paras 2 sidrunheinavart ja kindlasti mitte 10cm jupp ingverit (kui kalganit pole), pigem selline 3-4cm jupp. Ja kanafilee soovitan ka lõigata umbes 2-3cm pikkusteks ja 1cm jämedusteks ribadeks ning need tulikuumal pannil kiiresti pruunistada, seejärel segada nagu retseptis, aga kana praadimise jäägid loputada sörtsu kuuma veega puljongisse. Saab mu arust parem.

Mikk
postitatud 18.04.2018 20:32

PS! Tegelikult tuleb kana fileeritud (ilma kondi, naha ja liigse rasvata) kintsulihast palju parem kui fileest, liha on hoopis mahlasem ja maistekam. ;)

khmm..
postitatud 23.11.2018 23:50

sama suppi, krevettidega nimetatakse tom kha goong

S
postitatud 01.02.2019 20:51

Kuumutasin potis vee, lisasin tl sojat ja 4sidrunheina. Kuumutasin. Lisasin seened ja krevetid. Keetsin. Lisasin kookospiima ja seenepuljongi ja sl adzikat. Tulemus supernämma

Heidi Tamm
postitatud 25.07.2019 23:44

Super hea maitsega supp!

Anna
postitatud 08.10.2023 15:59

Mul läks midagi valesti. Kookispiim kees tükiliseks