Sõir ehk kohupiimajuust

Lõuna-Eestis valmistatav kodune juust. See siin on klassikaline köömnetega variant, aga Nami-Namis leiate ka muid põnevaid sõiraretsepte.

Kogus
ca 450-500 g
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

1 l piima

500 g kohupiima (sega läbi!)

2-3 sl võid (u 50 g)

1-2 muna

1 tl soola

2 tl köömneid

Valmistamine

Kuumuta rõõsk piim keemiseni, lisa kohupiim ja kuumuta, kuni eraldub vadak (ehk valge piima asemel on potis valkjaskollane läbikumav vedelik). Kalla marliga vooderdatud sõelale nõrguma (ära raskust peale pane, lase rahulikult nõrguda umbes 15 minutit).

Sulata potis või, lisa nõrgunud kohupiimamass ja kuumuta pidevalt segades, kuni moodustub ühtlane mass.

Sega juurde soolaga lahtiklopitud munad ja köömned. Kuumuta pidevalt segades veel 3-5 minutit keskmisel kuumusel, aga ära keeda! 

Pane külma veega kastetud vormi hanguma.

Kui soovid sõira kauemat aega säilitada, aseta soe sõiramass linases riides raske vajutise alla, et vadak täielikult eralduks. Seejärel määri võiga, puista peale soola ja pane ahju kuivama.

Nipid ja soovitused:

  • Köömned on soovitatav esmalt kuival kuumal pannil röstida- siis on need aromaatsemad.
  • Rasvase kohupiimaga tehtud sõir jääb kreemisem ja sõredam; väherasvase kohupiimaga tehtud tihkema ja veidi juustusema tekstuuriga. Maitselt on mõlemad head.
  • Kontrollige, et kohupiim ei sisaldaks želatiini või tärklist.
  • Ricotta e. vadakukohupiim asendamiseks EI sobi!
  • Sõira tuntakse ka Lätis, kus seda kutsutakse "Jāņu siers"

​Pildid tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.

LISA KOMMENTAAR

Agnes
postitatud 30.01.2004 12:05

Seda kohupiima küll ei ole vaja enne läbi sõela suruda. Milleks küll see soovitus? Kõige parem on lahjem ja teralisem kohupiim. Olen ise tihti sõira teinud. Tasub proovida küll!

Triin
postitatud 16.04.2009 14:16

Väga lihtne ja maitsev. Matsestamisel on piiriks ainult fantaasia, mina pole köömnetega piirdunud :). Konsistents sõltub nõrutamise astmest ja muna kogusest. Mida vähem muna seda pudedam.

Marta
postitatud 01.05.2009 21:20

Asendasin köömned maitserohelisega /basiilik ja murulauk/. sõir sai võrratu igas võimalikus mõttes… konsistentsilt suurepärane - saab lõigata, ei pudene väga ja maitselt täiesti imeline … sõin hommikul paljalt koorekohvi kõrvale /ja mitte mina üksinda/ ja kui otsa saab, teen kindlasti juurde, proovin küüslaugu ja köömnete ja kõigega… see kohe on selline peenike söök, peaaegu nagu ööbikukeele pasteet või midagi… proovige kindlasti…

laimi
posted on 23.10.2015 21:10

Ja sõitegi kohe kambakesi ja lausa paljalt hommikul vara? Ma pole küll veel nii proovinud aga pärast riietumist maitseb ka väga hea.

Elsa
postitatud 18.05.2009 07:49

Pikalt kasvanuid kiusatuse ajel sain lõpuks sel nädalalõpul selleni, et tegin oma elu esimese laari sõira. Murulaugu, basiiliku ja päikesekuivatatud tomatitega. Ma ei ole lihtsalt suurem asi köömnete armastaja. Kuna lõplik tahe tuli peale üsna ootamatult, siis turule kohupiima järgi ei läinud ja poest sain ka vaid kohupiimapastat. Ilmselt suuresti seetõttu ei saanud ka sõir eriti tahke ning on pigem sellin teraline kohupiimavõie :) Aga no maitse on ülim, nämmmaaa..

Tullia
postitatud 12.06.2009 22:17

Sõira tegemine polnud üldse keeruline! Miskipärast mul tundus varem, et see on miski, millega ainult setud hakkama saavad:-) Kasutasin Pajumäe kohupiima ja piima, Saaremaa taluvõid ning mõnusaid kollaseid õnnelike kodukanade mune. Pidin küll karulauguga sõira tegema, kuid kodus oli hetkel käepärast ainult majoraani. Panin siis seda. Andis mõnusat maitset küll.

Mari-Liis
postitatud 26.07.2009 19:01

vägagi maitsev. Ma teen sellest kogusest kaks erinevalt maitsestatud sõira, ühe tavaliselt köömnetega ja teise siis mingi uue katsetuse:)

Liisi
postitatud 18.08.2010 12:15

Väga hea. Kasutasin Tere 5% (küpsetamiseks mõeldud) kohupiima. Kogusest sain 1 väiksema kausitäie sõira, mida sõin omatehtud leiva ja tomatiga.

Liilia
postitatud 27.04.2011 09:22

see oli lihtsam kui ma ette kujutasin ning mis peamine- sõir maitses üllatavalt hästi! Kindlasti proovin suvel seda ka maitserohelisega teha!

rita
postitatud 13.12.2013 19:43

keegi pole ju siin soovitanud kohupiima läbi sõela ajada... aga lihtne ja maitsev tõesti.

Aniitram
postitatud 18.04.2014 14:40

Väga mõnus retsept, asjalik ja toimib kenasti. Tegin esimest korda sõira kolmveerand aastat tagasi mehe sünnipäeval lauale ja kõigile väga maitses. Pärast seda pidin sõiravormi ka ostma, loomulikult :)

Rebane
postitatud 29.12.2014 20:14

Mina teen ka alati selle retsept järgi, tavalise 2,5% piima ja lahja kohupiimaga. Soola panen tiba rohkem, nii kuhjaga tl. Nõrguda lasen täpselt nii kaua, kuni poti puhtaks pesen, et võiga uuesti tulele panna, nii 1 min. Kui vadak on korralikult väljas, siis sellest täiesti piisab. Imemaitsev! :)

Gerli
postitatud 11.03.2015 17:20

Väga maitsev! Kui kaua tavaline sõir (ilma ahjus kuivatamata) säilib? Reaalselt püsib mul heal juhul järgmise päevani aga mõtlen, et kaua võiks säilida :)

Tiina
postitatud 07.08.2015 11:24

Võib lisada natuke kurkumit, tuleb veel ilusam kollane värv. Maitset ei ole tunda kui liiga palju ei pane.

Kaare
postitatud 08.03.2016 18:13

Tegin 5% kohupiimast (huvitav, ei leidnud poest lahjemat maitsestamata teralist kohupiima) ja panin lõpuks ka vajutise alla.

Juust, mis juust :)

Telliti saunaõhtu snäkiks! Köömnete röstimine muudab nende maitse palju meeldivamaks ka neile, kes muidu köömneid väga ei armasta. Väga hea sai, läheb kordamisele! Lihtne teha ka.

saamatu
postitatud 24.07.2016 23:02

Miks kohupiim ei tõmba kokku ja ei teki vadakut .

Pille
posted on 24.07.2016 23:22

Saamatu, mis kohupiima kasutad? Kas on kindel, et tegemist pole ricotta "kohupiimaga" või mingite lisaainetega kohupiimaga?

Katrin
posted on 15.03.2017 22:35

Mõnikord voib lahja kohupiim ka hapust pisut maage olla ja vadak jääb piimavalgust lausa valge. Siis võib kübekese sidrunimahla lisada: viib pH alla ja valk sadeneb paremini välja.

MIA-LIA-RENY KUUSIK
postitatud 23.04.2017 13:55

MULLE ERITI MULJET EI PAKKUND)-:

L.
postitatud 24.05.2018 09:08

Mul läks midagi valesti. Või ja nõrgunud mass ei läinud omavahel kokku ühtlaseks. Kus viga tegin? Äkki nõrgus liiga kaua? See mis sain on küll juustu moodi, nagu haloumi, mida saaks praadida.

Kalle Kuressaarest
postitatud 11.10.2018 15:23

Ärge proovike , teki köhu lahti!!

kaur
posted on 11.10.2018 15:24

kas su kohupiim oli pahaks läinud?

Elvi Meekler
postitatud 11.04.2020 20:49

Küll on lihtne teha ja kui hea veel!

Ain Ehasalu
postitatud 14.04.2020 17:53

Tegin esimest korda ja mõtlesin, kus ma olen elanud, et varem pole teinud :) Väga maitsev.