Vaasa ämma kuldkala

Veidi särtsakam soolatud forell või lõhe. Vladislav Koržetsi retsept, väikeste mugandustega (Vladislavil oli 1 sidrunimahl ja natuke 30% äädikat, viimase asemel on siin lihtsalt rohkem sidrunimahla võetud; muid koguseid ka tsipa timmitud). 

Kogus
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

500 g hästi värsket forelli- või lõhefileed

Marinaad:

1 dl oliiviõli

1 tl purustatud roseepipart

1 sl meresoola

1 sl suhkrut

2 sidruni mahl

5 õhukeselt viilutatud küüslauguküünt

rohkelt värsket tilli

viilutatud porrut või sibulat

Valmistamine

Sega marinaadiained omavahel.

Eemalda kalalt hoolikalt luud. Lõika kala õhukesteks viiludeks. Lao viilud kihiti sobivasse nõusse, kihtide vahele pane marinaadi.

Valmib ühe ööpäevaga, parim maitse 2-3 päeva pärast, hoida jahedas. 

 

Kena pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse. Vladislav Koržets sai selle retsepti Eestis elava Soome ajakirjaniku Risto Vuorineni käest, kes omakorda sai retsepti oma Vaasas elava ämma käest :)

LISA KOMMENTAAR

Salasilm
postitatud 06.02.2012 09:14

Tegin ja kõik kiitsid, kes maitsesid.

Tuuli
postitatud 06.02.2012 09:19

Mina olen seda kala ikka päris sageli teinud. Hea lihtne valmistada ja siis on tükk aega mõnus leivapealne, suupiste või salatikomponent kapist võtta. Hästi mõnus on see kala näiteks koos avokaadoga salatis: kreemjas ja mahe avokaado koos üsna särtsaka marineeritud lõhega sobitub väga ilusaks koosluseks.

Ilsu
postitatud 06.02.2012 09:19

See oli aastaid tagasi minu köögi hitt:) Meil läheb sinna sisse kindlasti porrulaugu rattad. Ja see on üks väheseid toite kus ma kasutan porrulauku ja minu arvates sobib see sinna suurepäraselt.

Laine J @ FB
postitatud 27.06.2014 11:24

Esimene laar kadus nii kiiresti, et ei saanud arugi. Pean nüüd uue tegema. Soovitan soojalt! See lausa sulas suus ...

Anneli E @ FB
postitatud 27.06.2014 13:51

See on tihti meie pere toidulaual.

Kristel
postitatud 27.06.2014 17:00

Kas keegi oskab öelda kaua see külmikus säilib

Mammi maalt
posted on 06.12.2017 14:36

kuni otsa saab

Ilsu
postitatud 28.06.2014 09:50

Säilitamiseks see ei ole Kristel aga kui otsast sööma hakkad , säilib kuni otsa saab ;) Nädalakese ikka.

Ilse
postitatud 06.08.2015 16:39

Väga hea retsept.

Ilse
postitatud 06.08.2015 16:51

Veel üks ämm :)

Anneli Ernits
postitatud 21.06.2017 17:04

See on lausa väga hea!!!!

Anu Ruubel
postitatud 21.06.2017 17:16

Väga hea asi

Liis Bulgarin
postitatud 21.06.2017 17:49

Üks parimaid asju, mida kalast teha saab. Isegi lapsed võtavad kausi/purgi ette ja söövad rõõmsalt :P

Egle Aljaste
postitatud 21.06.2017 18:36

See on super nämma :P

Anneli Ernits
postitatud 21.06.2017 22:55

See on lausa väga hea!!!!

Mai Kõiv
postitatud 21.06.2017 23:12

See on ülimaitsev :P

Aiku
postitatud 22.06.2017 13:06

Mis tähendab 1 sidrunimahl!!

Pille
posted on 22.06.2017 13:56

Aiku, retseptis on kirjas, et "2 sidruni mahl". Selleks võtad 2 keskmise suurusega sidrunit (sest kui pole täpsustatud, et suurt või väikest, siis võtad muidugi keskmise/tavalise suurusega) ja pigistad nendest mahla välja. Ei soovita siin kasutada neid plastpudelites sidrunimahlasid, neil pole enam seda vajalikku värskust, mis siin oluline on.

Karin Kostsikene
postitatud 22.06.2017 13:23

Tegin ja nii hea oli, et enne jaani otsas :)

Ülle Mölder
postitatud 22.06.2017 20:39

Proovitud. Uus purk hakkamas. Hea oli.

Merlin Kimmel
postitatud 22.06.2017 20:48

Valmis :)

Ave Tubli
postitatud 24.06.2017 10:32

Väga hea, tasub proovida :)

lyore
postitatud 30.06.2017 14:38

Alguses olin veidi kõhklev, sest eelistan soolalõhet/-forelli ja sidrunimahl "küpsetab" kala ära, AGA ma eksisin. Vaasa ämma kuldkala on oivaline! Läheb kindlasti kordamisele. :)

Tiina
postitatud 22.08.2019 17:13

Mul tuli mage. Ja õli tundus liiga palju. Maitse oli muidu mõnus küll.