Kartulipõhjal seenepirukas

Kogus
kuuele kuni kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

Põhi:

1 kg väiksemaid varajasi kartuleid (Soomes nt puikkulaperuna)

50 g sulatatud võid

1 tl soolahelbeid

0,5 tl muskaatpähklit

värskelt jahvatatud musta pipart

Täidis:

2 sibulat

3 küüslauguküünt

1 l ehk umbes 400-500 g värskeid seeni - nt

lehter-kukeseeni või tatikuid või kukeseeni või timpnarmikuid või suits-kollanutte

2 sl võid

400 g hapukoort

3 muna

200 g riivitud Comte vm juustu

hakitud värsket murulauku

1 tl soolahelbeid

0,5 tl muskaatpähklit

värskelt jahvatatud musta pipart

Valmistamine

Pese kartulid hoolega, aga ära koori. Pese soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kurna ja tahenda veidi kuumal tulel.

Määri 26 cm läbimõõduga pirukavorm sulavõiga. Tõsta kartulid vormi, maitsesta soola, pipra ja muskaadiga. Siis vajuta tassipõhja või suurema pudrunuiaga kartulid lapikuks, surudes mõned kartulid ka pirukapõhja servadeks.

Pintselda kartulipõhja pealt sulavõiga, siis küpseta 200-kraadises ahjus umbes 10 minutit. 

Täidise jaoks koori sibul ja küüslauguküüned, lõika viiludeks. 

Kuumuta pannil 1 sl võid, lisa sibul ja küüslauk ja törts vett. Kata pann kaanega ning hauta tasasel tulel pehmeks ja kuldpruuniks. 

Puhasta seened, rebi ampsusuurusteks tükkideks. Lisa teisele pannile ja kuumuta, kuni seentest eraldunud vedelik on aurustunud. Siis lisa 1 sl võid, prae läbi. Maitsesta seened soola-pipraga, tõsta paar kenamat praetud seent kaunistuseks kõrvale. 

Riivi (Comte') juust ja laota peotäis riivjuustu kartulipõhjale. Laota põhjale ka mõned praetud seened. 

Sega ülejäänud täidise komponendid omavahel, tõsta vormi. Peale pane mõned kenamad seened ja puista peale ülejäänud riivitud juust. 

Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit. 

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR