1 kg valgeid sibulaid
750 g kondiga lambaliha
500 g maitsestamata jogurtit
250 g tomatipüreed
30 g + 2 sl bahārāt või garam masala maitseainesegu
50 g hakitud küüslauku või küüslaugupastat
50 g riivitud ingverit või ingveripastat
125 ml sidrunimahla (u 4 sidrunit)
2 suurt kartulit
450 g valget basmatiriisi või muud riisi
3 näputäit safranit
1 sl suhkrut
1-2 l taimeõli
Koori sibulad ja lõika õhukesteks viiludeks. Lõika lambaliha 5-6 cm tükkideks. Lõika kartulid 4-6 sektoriks.
Kuumuta praepannil umbes liiter õli, lisades viilutatud sibulad juba üsna alguses (ehk toasooja õli sisse). Prae sibulad keskmiselt tugeval kuumusel kuldpruuniks. Sega sibulaid pidevalt, et need küpseks ühtlaseks ja põhja ei kõrbeks. Tõsta sibulad kurnlusika abil suurele alusele asetatud köögipaberile tahenema.
Sibulate praadiise ajal võid alustada ka liha valmistamisega.
Pane potti tomatipüree, 30 g baharati, lambalihatükid, küüslaugupasta, ingveripasta, sool ja jogurt. Tõsta keskmisele tulele ja kuumuta keemiseni. Siis alanda kuumust ja lase madalal tulel podiseda kaane all umbes 1,5 tundi.
30 minuti ehk poole tunni pärast lisa potti ka kartulid.
Peale järgmist 30 minutit (ehk kui hautamise algusest on möödunud tund aega) lisa potti sidrunimahl ja 1/3 praetud sibulatest. Sega hoolega läbi ja lase veel 20 minutit podiseda.
Nüüd eelkeeda basmatiriis. Pane potti nii palju vett, et sellest piisaks riisi katmiseks. Lisa sool, kuumuta keemiseni ja siis lisa pestud riis. Keeda 10-15 minutit, kuni riis on pehme, aga mitte veel täitsa valmis. Jälgi, et potis oleks ka veel veidi vett ja kõik poleks riisi sisse imendunud. Nõruta riis!
Liha peaks nüüd potis olema valmis ja üsna pehme. Maitse tomatikastet - vajadusel lisa veidi soola. Siis puista peale 2 sl baharati. Siis laota peale pool ülejäänud sibulatest, siis laota peale riis.
Safran tambi uhmris suhkruga pulbriks. Lisa 50 mi keeva vett, sega hoolega.
Tee riisi sisse puulusikaga mõned augud, siis nirista safranileem riisile (eriti püüa aukudesse kallata).
Nüüd laota peale ülejäänud praetud sibulad, soovi korral ka veidi sibulate praadimise õli.
Pane pott veel üheks tunniks 180-kraadisesse ahju.
Kui biriyani on valmis, siis serveerimiseks tõsta taldrikule esmalt riis, seejärel liha/masala osa. Proovi kõiki kihte taldrikule saada.
Serveeri jogurtiga, millele on lisatud kurki, koriandrit, soolvees leotatud sibulaid, tomateid, rosinad ja soola. Soovi korral võid kõrvale pakkuda ka sidrunivinegretiga maitsestatud rohelist salatit.
Omaani/Sansibari juurtega Briti koka Dina Macki vanaema Bibi retsept on mugandatud siit (vt videot siit).
Natuke mässamist oli ja suure pannitäie praetud sibulaid suutsin ühe hetkega mustaks kärsatada (peale 45 min hella praadimist!), aga lõpptulemus oli igati maitsev. Lihaks oli mull 900 g pakk lambaribisid ja baharati asemel Sansibari vürtsifarmist ostetud "Zanzibari biriyani spice" vms. Teen kindlasti veel! Aa, küpsetasin vaid pliidil, mul on üks imehea Staubi "Le Cocotte" pott selleks.
Sansibari Biriyani
Omaani/Sansibari juurtega Briti toidukirjutaja Dina Macki vanaema kuulus Biriyani.