Lõhe kulebjaaka

Briti koka Barney Desmazery versioon kuulsast Vene kalapirukast.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

4 muna

50 g võid

700 g (õrnalt suitsutatud) lõhefileed

800 g (pärmi-)lehttainast

määrimiseks muna

Riis:

1 suur sibul

1 tl vürtsköömneid

1 tl koriandriseemneid

4 kardemonikupart

2 tähtaniisi

200 g basmatiriisi

1 loorberileht

4 cm jupp kaneelikoort

400 ml kalapuljongit või vett

1 sidruni riivitud koor ja 1/2 sidruni mahl

punt värsket tilli

soola ja musta pipart

Valmistamine

Keeda 4 muna soolaga maitsestatud vees täpselt 8 minutit. Siis nõruta, jahuta külma jooksva vee all. Koori ja tõsta kõrvale. 

Kuumuta pool võist mittenakkuval praepannil. Prae lõhe portsjontükke 1 minut mõlemalt poolt, aga keskelt jäta kala veel tooreks. Tõsta kalad taldrikule. 

Valmista ette riis. Sulata üljeäänud või pannil. Lisa hakitud sibul, vürtsköömned, koriandriseemned, kardemonikuprad ja tähtaniisid. Kuumuta tasasel tulel umbes 8 minutit, kuni sibul on kuldne. 

Sega juurde riis, lisa loorberileht ja kaneelikoor. Sega, siis kalla peale puljong, maitsesta soola-pipraga. Kata pann kaanega, kuumuta keemiseni. Siis alanda kuumus miinimumini ja lase riisil 10 minutit haududa.

Keera tuli kinni, aga jäta kaas veel 10 minutiks peale. Siis võta kaas ära, sega sidrunimahl ja riivitud sidrunikoor riisi hulka. 

(Seda võib teha kuni mitu tundi varem.) Kui riis on täiesti jahtunud, sega hulka hakitud till.

Rulli pool lehttainast 23x40 cm ristkülikuks, aseta ahjuplaadile. Laota pool riisist tainalehe keskele (tähtaniis, loorberileht ja kaneelikoor nopi välja), jäta 5 cm ruumi servadest. 

Aseta peale kalatükid. Siis lõika munad viiludeks ja laota kalale. Tõsta peale ülejäänud riis. Suru käte abil kenasti kokku. Pintselda servad klopitud munaga.

Rulli teine lehttainatükk ristkülikuks, tõsta üle täidise. Suru servad tugevasti kokku, soovi korral voldi kergelt mustrisse. 

(Siinkohal võib piruka ööpäevaks külmkappi ootele panna või kuni 2 kuuks sügavkülma panna).

Kuumuta ahi 220C (pöördõhuga 200C).

Pintselda pirukas pealt klopitud munaga, soovi korral tee noaga peale ka muster (aga ära tainast läbi lõika!). 

Küpseta 20 minutit, siis alanda kuumust 20C võrra (ehk 200c/180c) ja küpseta veel 20 minutit või kuni pirukas on pealt kuldne. 

Serveeri tillikreemi või ürdisalsaga.

Nipid ja soovitused:

  • Kui see kihiline täidis liiga keeruline tundub, siis sega tükeldatud lõhefilee (nt ahjulõhe ülejäägid), tükeldatud munad ja riis omavahel. 
  • Kui panid küpsetamata piruka sügavkülma, siis küpsetamiseks pole seda esmalt üles sulatada vaja. Lihtsalt küpseta teises etapis ehk madalamal temperatuuril 10-15 minutit kauem. 

Lisandid:

  • Tillikreem - 300 g hapukoort, väike punt hakitud tilli
  • Ürdisalsa - haki 2 punti murulauku, 1 punt peterselli, 1 punt tilli. Sega kausis, lisa 1 sidruni mahl ja nii palju oliiviõli, et saad pehme ürdikastme. 

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR