2 sl oliiviõli
1 hakitud sibul
2 viilutatud porgandit
1 viilutatud sellerivars
300 g viilutatud valgeid šampinjone
120 ml punast veini
3 hakitud küüslauguküünt
2 x 400 g konservitud purustatud tomateid
55 g e. 60 ml kontsentreeritud tomatipastat
500 ml köögiviljapuljongit
200 g kuivi pruune läätsesid
0,5 tl kuivatatud basiilikut
0,5 tl kuivatatud punet
0,5 tl kuivatatud rosmariini
0,5 tl söögisoodat
4 sl e. 10 g hakitud värsket peterselli
soola ja musta pipart
Serveerimiseks:225 g spagette
Kuumuta potis oliiviõli keskmisel tulel. Lisa hakitud sibul, prae klaasjaks.
Lisa porgandid, varsseller ja šampinjonid, maitsesta soola-pipraga. Prae umbes 5 minutit või kuni seened on kokku vajunud ja kenasti kuldsed.
Lisa punane vein, kuumuta umbes 5 minutit või kuni vein on aurustunud.
Lisa küüslauk, sega. Lisa purustatud tomatid, tomatipasta, puljong, läätsed, basiiliik-pune-rosmariin ja söögisooda. Sega läbi.
Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja lase läätsehautisel podiseda umbes 40 minutit või kuni kaste on paksenenud.
Samal ajal keeda spagetid suures potis vastavalt pakendi juhistele al dente. Nõruta.
Serveeri spagette läätsekastmega, peale puista värsket peterselli.
Retsept siit.
Läätse-bolognese
Tummine ja maitseküllane vegetaarne ja veganlik köögiviljaroog pruunide läätsede, šampinjonide ja tomatikastmega. Maitset annavad Itaalia ürdid.