1 kg sea välisfileed, kamaraga
suur näputäis köömneid
1 sl hakitud rosmariini
10 musta pipra tera
Jõhvikakaste:350 g (kultuur)jõhvikaid
1 apelsin
75 g suhkrut
60 ml e. 4 sl portveini
Kuumuta ahi 220°C.
Lõika apelsinilt laiad õhukesed kooreribad, siis haki need peenikesteks “tikkudeks”. Vajuta kadakamarjad noaseljaga lapikuks.
Pane jõhvikad potti, lisa suhkur, apelsinikooreribad, pressitud apelsinimahl, kadakamarjad ja suhkur. Kuumuta keemiseni ja lase podiseda umbes 5 minutit, kuni jõhvikad on katki keenud.
Lisa portvein, kuumuta veel minut aega. Tõsta pott tulelt.
Lõika seakamar terava noaga viiludeks, aga ära täitsa läbi lõika. (Siis võid kamara välisfilee küljest lahti lõigata - mulle tundub, et siis jääb kamar krõbedam, aga see ei ole hädavajalik samm).
Tambi uhmris oliiviõli, köömned, rosmariin, sool ja must pipar pastaks. Määri sealihale (kui lõikasid kamara lahti, siis määri maitseainesegu ka kamara alla).
Küpseta 20 minutit 220-kraadises ahjus, siis keera ahi 200°C peale ja küpseta veel 30-40 minutit, kuni liha on peaaegu läbi küpsenud.
Võta ahjuvorm korra ahjust välja, tõsta jõhvikakaste vormi, pane uuesti ahju ja küpseta veel 15 minutit.
Siis lülita ahi välja, lase lihal veel 15 minutit ahjus puhata. Lõika viiludeks. Serveeri näiteks kartulitega.
Briti koka Nigel Slateri retseptiidee, pildi tegi Juta Kübarsepp.
Seapraad jõhvikakastmega
Armastatud briti toidukirjutaja Nigel Slateri retseptiidee. Mina kasutasin kamaraga välisfileed. Kui Sul on pöördõhuga ahi, siis kasuta u 20°C madalamaid temperatuure.