3 sl vääris-oliiviõli
1 suur hakitud sibul
1,5 sl kontsentreeritud tomatipastat
2 sl Türgi biber salcasi tšillipastat
500 g õisube
400 g konservitud purustatud tomateid või värskeid tükeldatud tomateid
0,5 tl suhkrut
200 g jämeda purustusastmega bulgur-nisu
0,5 tl Aleppo tšillihelbeid või veidi Cayenne'i pipart
325 ml kanapuljongit
1 sl hakitud siledalehist peterselli
soola ja musta pipart
Küüslaugujogurt:200 g Türgi jogurtit
1 purustatud priske küüslauguküüs
1 sl vääris-oliiviõli
Lõika õisoakaunadelt mõlemad otsad ära, siis eemalda ka kiud võimalikult hoolikalt (need jooksevad piki kauna mõlemal pool). Siis lõika nurga all juppideks.
Kuumuta suurel praepannil 3 sl oliiviõli. Lisa hakitud sibul ja prae tasasel tulel 7-10 minutit, kuni sibul on pehme ja hakkab kergelt kuldseks minema.
Lisa tomatipasta ja tšillipasta, kuumuta minut aega.
Lisa oad, purustatud/tükeldatud tomatid, näpuotsaga soola ja u 100-120 ml vett. Kuumuta keemiseni, siis kata pann kaanega, alanda kuumust ja lase 15-20 minutit podiseda, kuni oad on pehmed.
Eemalda kaas, sega roa hulka bulgur-nisu, Aleppo tšillihelbed või Cayenne ja puljong, siis maitsesta soola-pipraga. Kata pann kaanega ja hauta tasasel tulel 10-15 minutit, kuni vedelik on bulgurisse imendunud. Keera tuli kinni, lase roal 5-10 minutit tõmmata.
Samal ajal sega jogurti hulka küüslauk ja oliiviõli, maitsesta soola-pipraga.
Serveeri oa-bulgurihautist küüslaugujogurtiga, peale puista hakitud petersell.
Retsept siit.
Õisoad Türgi moodi
Õisubade (Phaseolus coccineus) valmistamine on võrreldes tavaliste roheliste (nn türgi) ubadega (Phaseolus vulgaris) keerulisem, sest tuleb eemaldada ka kiud. Aga maitsevad hästi ja eriti armastavad neid süüa britid. Mida nooremad kaunad, seda maitsvamad ja mida vanemad kaunad, seda kiulisemad.