2 tl jahvatatud kaneeli
2 tl ingveripulbrit
1,5 tl jahvatatud kardemoni
1 tl jahvatatud nelki
Põhi:2 muna
1,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1,5 dl hapupiima
1 dl õli
3 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl piparkoogimaitseainet (retsept ülal)
100 g sulatatud tumedat või piimašokolaadi
Safranikreem:0,5 g safranit
1 tl suhkrut
1 tl sidrunimahla
100 g toasooja võid
300 g toorjuustu
2 dl tuhksuhkrut
Kaunistuseks:suhkrustatud pohli
väikeseid beseeküpsiseid
Kuumuta ahi 175 C. Määri 20 cm läbimõõduga ümmargune koogivorm võiga, vooderda ka küpsetuspaberiga. Tõsta ootele.
Sega piparkoogivürtsid omavahel. Sega kõik kuivained (jahu, küpsetuspulber, piparkoogi-maitseainesegu) kausis omavahel.
Sega hapupiim ja õli väikeses kausis. Sulata šokolaad.
Sega hapupiima-õlisegu ja sulašokolaad õrnalt munavahu hulka. Siis sega juurde kuivained ja sega tainas ühtlaseks.
Kalla tainas ettevalmistatud vormi. Küpseta 175-kraadise ahju keskosas 30-35 minutit, kontrolli küpsust puutikuga.
Lase veidi vormis jahtuda, siis kummuta vormist välja ja tõsta koogialusele jahtuma.
Kreemi jaoks sega safran suhkru ja sidrunimahlaga ja lase vähemalt 5 minutit tõmmata.
Mikserda toasoe pehme või kohevaks ja valgeks, siis mikserda juurde toorjuust. Seejärel mikserda vähehaaval juurde tuhksuhkur ja viimasena safrani-suhkru-sidrunimahla segu.
Kui koogipõhi on täielikult jahtunud, siis lõika see horisontaalselt kaheks kettaks (kui soovid rõngakujulist kooki, siis võid koogi keskelt klaasi järgi ümmarguse tüki välja lõigata). Määri või pritsi pritskoti abil safrani-toorjuustukreem mõlemale põhjale. Tõsta kihid teineteise peale.
Kaunista suhkrustatud pohlade ja nt rosmariinioksakestega.
Hoia serveerimiseni jahedas.
Retsept siit.
Pehme piparkook safranikreemiga
Mõnus pehme piparkook, mida kaunistab väga rootsilik safrani-toorjuustu-võikreem.