4 kooritud kartulit
2 väikest punast sibulat
1 sl õunaäädikat
1 tl suhkrut
1 tl soola
2 tl kappareid või hapendatud karulaugu õienuppu
100 g marineeritud kurki
1-2 väiksemat porrut (ainult heleroheline osa)
20 g petersellilehti
1 dl õli
2 sidruni mahl ja riivitud koor
Ahven:4 suuremat ahvenafileed
1 muna
500 ml vett
100 g riivleiba või haputaina-riivsaia
2 törtsu võid
2 sl rapsiõli
Röstitud porru:2 porru valge osa
1 törts võid
1 sl õunaäädikat või 2 sl sidrunimahla
1 tl soola
Porru-keefirikaste:200 ml head paksu keefirit
300 ml õli
300 g porrut rohelist osa
soola ja musta pipart
Soovi korral:värsket tilli
Keeda kooritud kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Lase jahtuda, siis lõika ampsusuurusteks tükkideks.
Kartulite keemise ajal lõika punased sibulad hästi õhukesteks ratasteks. Pane kaussi, lisa õunaäädikas, sool ja suhkur ning lase tõmmata.
Salatikastme jaoks lõika porru rohelise osa ots ära ja eemalda 2 välimist kõvemat kihti. Haki porru seesmised kihid, pane kannmikserisse. Lisa petersellilehed, õli ja sidrunikoor ja -mahl. Peenesta kannmikseris ühtlaseks püreeks.
Haki marineeritud kurk kuubikuteks.
Seega kõik kartulisalati ained omavahel (kartulid, marineeritud punane sibul, marineeritud kurk, kapparid). Lisa kaste, maitsesta soola-pipraga.
Eemalda uimed, roogi kala. Fileeri kala, eemalda nahk ja siis hoolikalt kõik luud.
Sega kokku võrdses koguses riivleiba ja riiv(juuretise)saia.
Pane muna kaussi, vispelda juurde veidi vett.
Kuumuta õli praepannil. Kasta ahvenafilee esmalt munasegusse, siis riivsaia-riivleiva segusse.
Tõsta paneeritud ahvenafileed pannile ning prae kuumas õlis krõbedaks. Praadimise ajal riputa peale veidi soola ja kui kalad on peaaegu valmis, siis lisa pannile ka võid.
Lõika porru valge osa 3-4 jupiks. Pane praepannile. Rösti kuival kuumal pannil, kuni hakkavad pruunistuma. Siis alanda kuumust, kata kaanega ja kuumuta veel 4-5 minutit.
Lisa pannile või, õunaäädikas/sidrunimahl ja kuumuta, kuni porrud on krõmpspehmed ja kenasti kastmega koos. Maitsesta soolale.
Lõika porrude rohelised otsad peeneks, pese ja nõruta. Pane võrdne kogus rohelist porrut ja õli kannmikserisse. Püreesta peeneks, siis hõõru läbi sõela. Jahuta kiiresti kas jäävannis või pane sügavkülma, et õli saaks kena erkrohelise värvi.
Kui õli on jahtunud, siis sega keefiriga, maitsesta soola-pipraga.
Toidu kokkupanek:
Tõsta taldrikule kartulisalat. Lisa kartulisalatile 3-4 röstitud porrutükki, siis tõsta peale praetud ja paneeritud ahvenafileed.
Sega porru-keefirikaste uuesti läbi, kalla taldrikule.
Riputa peale veidi vetikapulbrit ja mõned tillioksad.
Retsept siit.
Ahvenafilee rukkileiva, kartulisalati ja porru-keefirikastmega
#TasteTheOcean kampaania raames pakkus Eesti tippkokk Peeter Pihel välja sellise retsepti.