Olia Herculese roheline borš

Nõgese-, oblika- ja karulaugusupp Londonis elava Ukraina toidukirjutaja Olia Herculese moodi.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

2 sl rapsiõli või oliiviõli

1 sibul 1 cm kuubikutena

2 porgandit 1 cm kuubikutena

1 väike juurseller 1 cm kuubikutena

3 sellerivart 1 cm viiludena

1 porru valge osa 1 cm viiludena

3 suurt kooritud küüslauguküünt

1 loorberileht

6 väikest varajast kartulit

300 g hapuoblikaid JA

karulauku JA

noori nõgeselehti

3 õhukeselt viilutatud talisibulat või sibulapealseid

peotäis hakitud värsket tilli

peotäis hakitud värsket peterselli

sool ja musta pipart

2-2,5 l vett

Soovi korral:

hapukoort

Valmistamine

Kuumuta supipoti põhjas keskmisel tulel õli. Kui õli on kuum, lisa sibul, porgand, juur- ja varsseller ning porru. Maitsesta kergelt soolaga, siis prae segades umbes 5 minutit, kuni köögiviljad on kergelt kuldsed. 

Lisa küüslauguküüned ja prae veel 2 minutit. 

Vala potti 2 liitrit külma vett, lisa loorberileht. Maitsesta soolaga ja kuumuta keemiseni. Siis alanda kuumust, kata pott osaliselt kaanega ja lase umbes 40 minutit podiseda. 

Lisa terved kartulid ja keeda kümmekond minutit, kuni kartulid on küpsed.

Siis lisa hakitud kevadroheline ehk oblikad, karulauk ja nõgesed. Keera tuli kinni ning timmi maitse soola-pipraga parajaks. 

Tõsta igasse kaussi keedetud kartul, vajuta lusikaga katki. Tõsta peale paras kogus suppi, siis puista peale hakitud rohelist sibulat, tilli ja peterselli. Soovi korral paku kõrvale ka hapukoort. 

Supile jahvata veskist pipart peale. 

Nipid ja soovitused:

  • Supp ise on taimne ja sobib ka veganitele (aga siis ei saa seda tavalise hapukoorega serveerida). 
  • Pane alustuseks 2 liitrit vett. Kui supp liiga paks tundub, võid alati hiljem vett juurde lisada. 
  • Suppi võib teha ka kanapuljongi baasil ja serveerida hakitud keedetud munadega.
  • Supipõhja võib püreestada ja sügavkülma panna. Serveeri hiljem nt sinihallitusjuustuga.

Loe veel:

Olia Herculese retsept tema raamatust "Suveköögid", siin mugandatud. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR

Ilse
postitatud 12.05.2022 11:20

Väga hea supp sai!