Gyūdon kuningservikutega

Gyūdon on Jaapani köögist pärit "riisikauss", mida serveeritakse kergelt magusas kastmes hautatud veiseliha ja sibulatega. Siin on vegetaarne versioon, kus veiseliha asemel kasutatakse lihakaid kuningservikuid.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Lisategevused

Koostisosad

340 g kuningservikuid (rebi ribadeks)

250 g sibulat (1 suur/2 väiksemat)

1 sl suhkrut

4 muna

praadimiseks avokaadoõli või muud õli

Kaste:

60 ml e. 4 sl mirinit ehk magusat riisiveini

60 ml e. 4 sl riisiviina e. saket

45 ml e. 3 sl (Tamari) sojakastet

Serveerimiseks:

aurutatud Jaapani riisi või muud riisi

hakitud talisibulat või rohelist sibulat

Shichimi Togarashi (7 vürtsi segu)

Valmistamine

Sega kastme ained omavahel, pane ootele. 

Rebi kuningservikud umbes 8 mm laiusteks ribadeks. Koori sibul, lõika õhukesteks viiludeks. 

Kuumuta praepann keskmiselt tugeval kuumusel. Nirista pannile õli ja tõsta sinna jaokaupa seeni (2-3 jaos, et panni mitte üle koormata) ning prae seeni, kuni need on servadest kuldpruunid. Soola pole vaja panna, sest kaste on niigi soolane! Siis tõsta seened kõrvale. 

Nirista pannile veel õli ning lisa sibulad. Prae klaasjaks, siis lisa suhkur ja prae veel 3-5 minutit, kuni sibulad on kenasti kuldsed. Pane seened uuesti pannile. 

Kalla kaste pannile, alanda kuumust ja lase 3-5 minutit podiseda. 

Vispelda munad väikeses kausis, siis nirista kuumale seene-sibulasegule. Kata pann kaanega ja "küpseta" madalapoolsel tulel, kuni muna on hüübinud, aga mitte veel liiast. 

Jaota riis kaussidesse, tõsta peale seene-muna-sibulasegu. Garneeri shichimi togarashi maitseainesegu ning hakitud rohelise sibulaga. 

Nipid ja soovitused:

  • Sake - võid kasutada nii joogisaket kui ka söögisaket (ehk kokkamiseks mõeldud saket). Asendamiseks sobib kuiv šerri või puljong või ka vesi. 
  • Mirin - pigem kasuta kvaliteetset mirinit, mille koostises peaks olema riis, riisi-koji, vesi ja sool (väldi glükoosisiirupiga magustatud riisiveini). 
  • Shichimi togarashi - Jaapani 7-vürtsisegu (tšilli, apelsinikoor, mustad seesamiseemned, valged seesamiseemned, Jaapani tšilli, ingver, vetikas). Annab roale viimase lihvi, aga kui seda kodus ei ole, siis pole hullu.

Loe veel:

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR