500 g nisujahu (Tüüp 480)
6 muna
125 ml piima
soola ja musta pipart
riivitud muskaatpähklit
1 sl võid
1 ratasteks lõigatud sibul
350 g Bergkäse juustu
150 g riivitud Rässkäse/Räßkäse või Emmenthali juustu
Sega jahu, munad ja piim puulusikaga ühtlaseks (ei pea olema täitsa sile). Kui tainas on liiga kuiv, lisa veel veidi vett. Siis maitsesta soola, pipra ja muskaadiga, sega hoolega ja lase 10 minutit seista.
Vahepeal koori sibul, lõika õhukesteks viiludeks ja prae need pannil võis kuldseks.
Kuumuta suures potis vesi keemiseni, maitsesta soolaga. Võta spetsiaalne spätzle-sõel (Spätzlesieb) ja suru tainas sellest läbi, nii et klimbikesed kukuvad soolasesse vette. Keeda, kuni need pinnale kerkivad, siis korja kurnlusikaga veest välja ja pane kaussi (võid lisada ka veidi pastakeeduvett).
Seejärel sega KOHE juurde riivitud juustud, nii et need sulaksid kuumade spätzle-klimpide hulka.
Jaota taldrikutesse, kata praetud sibularatastega. Serveeri.
Retsept siit.
Sõime seda Austrias suusapuhkuse ajal ja lapsed nõuavad, et teeksin kodus ka. Peab vaatama, kas mõni suurem sõel sobib nende klimbikeste tegemiseks kodus :)
Käsespätzle
Tõeline Austria "comfort food" jahedateks talveõhtuteks. Algselt on Käsespätzle pärit Saksamaalt, täpsemalt Švaabimaa piirkonnast Baieri kandis, aga see on populaarne ka naaberriikides. Austrias serveeritakse seda nii põhiroa kui lisandina ning see on populaarne roog suusakuurortides.