1,15 kg rohelisi tomateid
900 g sibulat
450 g seemneteta rosinaid
1,15 kg õuna (cooking apples)
6 suurt küüslauguküünt
0,5 sl Cayenne'i pipart
0,5 sl soola
4 tl e. 20 ml ingveripulbrit
625 g pehmet pruuni suhkrut (tume muscovado) või demerara suhkrut
25 g marineerimissegu (pickling spice)
1,75 l linnaseäädikat
Pese tomatid, lõika neljaks. Koori sibulad, lõika neljaks. Lõika õunad neljaks, eemalda südamikud.
Peenesta/haki tomatid köögikombainis, pane potti. Siis peenesta sibulad, pane potti. Lisa rosinad potti. Peenesta õunad ja pane potti.
Lisa purustatud küüslauguküüned, Cayenne, sool, ingver ja suhkur. Sega kõik hoolega.
Siis riputa poti servale pickling spice, mis on pandud väikese marlikotikese või kahekordsest marlist kompsukese sisse, nii et see ulatuks tšatnisegu sisse.
Kalla potti linnaseäädikas ja kuumuta kõik aeglaselt keemiseni. Alanda kuumust ning lase sel kõigel ilma kaaneta potis tasakesi podiseda 3,5 tundi. Sega aeg-ajalt, eriti lõpu poole, et segu põhja ei kõrbeks.
Tšatni on valmis, kui äädikas on imendunud, tšatni on pehme ja paksenenud ja lusikaga tõmmates vagu sisse jääb. Ära üle keeda, sest jahtudes tšatni pakseneb!
Pane kuumadesse steriliseeritud purkidesse, täites purgid peaaegu ääreni. Kaaneta ja hoia jahedas.
See on vürtsisegu, kus on musta terapipart, sinepiseemneid, koriandriseemneid, tilliseemneid, vürtspipart, tšillihelbeid ja loorberit.
Delia Smithi retsept (Green tomato chutney)
Rohelise tomati tšatni
Briti kokandusguru Delia Smithi retsept.