4 sl oliiviõli
1 hakitud suur sibul
6 viilutatud küüslauguküünt
2 tl jahvatatud koriandriseemneid
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
0,5 tl kuivatatud Mehhiko punet e. lõhnavat lippiat või harilikku punet
2 kg kaaluv terve talukana
700 g tomatillofüüsalit e. mehhiko füüsalit
4 Poblano tšillit ja 3 Serrano tšillit
2 Cubanelle paprikat või veel 2 Poblano tšillit
2 x 420 g purki konservitud kollast või valget maisi (hominy/pozole)
5 dl kergelt kokku pakitud värsket koriandrit
0,5 väikest punast sibulat
soola ja musta pipart
Serveerimiseks:koriandrit ja laimisektoreid
Haki sibul. Viiluta küüslauk. Puhasta tomatillod, loputa. Loputa valge mais. Haki punane sibul hästi peeneks.
Kuumuta õli paksupõhjalises potis keskmisel kuumusel. Lisa sibul ja küüslauk ja kuumuta tasasel tulel 12-15 minutit, kuni sibul on täitsa pehme.
Lisa koriandriseemned, vürtsköömned, lippia/majoraan ja kuumuta segades minut aega, kuni segu on hästi aromaatne.
LIsa terve kana ja umbes 2,5-3 liitrit vett. Kuumuta keemiseni ja siis lase ilma kaaneta potis podiseda tasasel tulel 40-50 minutit, kuni kana on läbinisti küps. (Vajadusel pööra kana vahepeal ringi, et kõik osad võrdselt küpseksid).
(Siinkohal võib roa maha jahutada ja üleöö külma panna).
Kuumuta ahi 210◦C. Laota tomatillod, Poblano tšillid, Serrano tšillid ja Cubanelle paprikad äärega ahjuplaadile. Rösti 210-kraadises ahjus 30-40 minutit, kuni köögiviljad on pehmed ja paprikad kenasti kokku vajunud. Lase jahtuda.
Tõsta kana lõikelauale ning lase jahtuda. Siis eemalda liha luudelt (kondid viska minema) ja tükelda kanaliha ampsusuurusteks tükkideks.
Lõika tšillikaunad pikuti pooleks, eemalda seemned ja varred. Kui võimalik, siis rebi ära ka nahk, aga see pole nii oluline. Püreesta tomatillod, tšillid ja paprikad kannmikseris ühtlaseks. Siis kalla see tagasi keeduleeme sisse ja kuumuta tasase keemiseni.
Laota nõrutatud valge mais ahjuplaadile (seda pole pesta vaja vahepeal), sega läbi ja rösti maisi 12-18 minutit, kuni maisiterad on aromaatsed ja servadest pruunistuma hakkavad. Lisa potti.
Maitsesta leem soola-pipraga. Kuumuta ilma kaaneta umbes 20 minutit, kuni maitsed on segunenud ja leem veidi kokku keenud.
Pane umbes 1 dl leent kannmikserisse, lisa koriander ja töötle ühtlaseks erkroheliseks püreeks. Pane uuesti potti.
Sega juurde ka kanatükid. Timmi maitse vajadusel veel soolaga.
Jaota pozole kaussidesse, kaunista mõne koriandrilehe ja hakitud punase sibulaga. Serveerimisel paku kõrvale ka laimisektoreid.
Retsept siit.
Pozole Verde
Pozole on Mehhiko köögist pärit paks supp/hautis. Siin ei kasutata tavalist kollast suhkrumaisi, vaid nn hominy-maisi ehk leeliselahuses leotatud suuri maisiterasid. Lisaks on pozole sees liha (siin kanaliha).