Malaisia kalakarri

"Assam" tähistab malai keeles haput, mida siin roas annab tamarind. Lihtne ja hapukas-terav kalaroog, mille kõrvale pakutakse indiapäraseid lameleibu (roti canai/roti chenai/roti cane/roti prat), kuigi sobib ka riis.
Säilib hästi ja maitsev veelgi paremini valmistamisel järgmisel päeval.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

4 sl taimeõli

1 tl sinepiseemneid

10 värsket karrilehte soovi korral

1 väiksem sibul

5 cm jupp ingverijuurt

2 küüslauguküünt

1,5 sl tšillipulbrit

0,75 sl jahvatatud koriandriseemneid

0,75 sl kollajuurt ehk kurkumit

0,5 sl apteegitilliseemneid e. fenkoliseemneid

50 ml vett

2 sl tamarindipastat

1,5 sl suhkrut

200 g konservitud purustatud tomateid või 2 tükeldatud tomatit

500 ml vett

400-500 g rasvase kala fileed - nt

makrelli e. skumbriat või sardiini või forelli või lõhet

100 g värsket okrat

Valmistamine

Koori sibul, lõika pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks poolratasteks. Koori ingver, haki peeneks. Koori küüslauk, haki peeneks. Lõika okratelt otsad ja seejärel lõika okrad pooleks. 

Kuumuta õli keskmise suurusega potis keskmisel kuumusel. Lisa sinepiseemned ja karrilehed ja kuumuta läbi. Lisa sibul ja prae, kuni sibul hakkab klaasjaks muutuma (ca 2-3 minutit). Siis lisa ingver ja küüslauk ja prae veel minut aega.

Sega tšillipulber, jahvatatud korianderr, jahvatatud kollajuur ja fenkoliseemned 50 ml veega pastaks. Lisa potti ja kuumuta segades veidi madalamal kuumusel, kuni pasta on aromaatne (u 3 minutit). 

Lisa tamarindipasta, suhkur, sool, tomatid ja vesi. Kuumuta keemiseni. 

Kui segu podiseb, lisa kalafileed ja okra. Alanda kuumust, siis lase veel 5 minutit podiseda. Keera tuli kinni ja serveeri.

Loe veel:

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR