4 sl taimeõli
1 tl sinepiseemneid
10 värsket karrilehte soovi korral
1 väiksem sibul
5 cm jupp ingverijuurt
1,5 sl tšillipulbrit
0,75 sl jahvatatud koriandriseemneid
0,75 sl kollajuurt ehk kurkumit
0,5 sl apteegitilliseemneid e. fenkoliseemneid
50 ml vett
2 sl tamarindipastat
1,5 sl suhkrut
200 g konservitud purustatud tomateid või 2 tükeldatud tomatit
500 ml vett
400-500 g rasvase kala fileed - nt
makrelli e. skumbriat või sardiini või forelli või lõhet
100 g värsket okrat
Koori sibul, lõika pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks poolratasteks. Koori ingver, haki peeneks. Koori küüslauk, haki peeneks. Lõika okratelt otsad ja seejärel lõika okrad pooleks.
Kuumuta õli keskmise suurusega potis keskmisel kuumusel. Lisa sinepiseemned ja karrilehed ja kuumuta läbi. Lisa sibul ja prae, kuni sibul hakkab klaasjaks muutuma (ca 2-3 minutit). Siis lisa ingver ja küüslauk ja prae veel minut aega.
Sega tšillipulber, jahvatatud korianderr, jahvatatud kollajuur ja fenkoliseemned 50 ml veega pastaks. Lisa potti ja kuumuta segades veidi madalamal kuumusel, kuni pasta on aromaatne (u 3 minutit).
Lisa tamarindipasta, suhkur, sool, tomatid ja vesi. Kuumuta keemiseni.
Kui segu podiseb, lisa kalafileed ja okra. Alanda kuumust, siis lase veel 5 minutit podiseda. Keera tuli kinni ja serveeri.
Retsept siit.
Malaisia kalakarri
"Assam" tähistab malai keeles haput, mida siin roas annab tamarind. Lihtne ja hapukas-terav kalaroog, mille kõrvale pakutakse indiapäraseid lameleibu (roti canai/roti chenai/roti cane/roti prat), kuigi sobib ka riis. Säilib hästi ja maitsev veelgi paremini valmistamisel järgmisel päeval.