180 g e. 3 dl nisujahu
150 g võid
0,5 tl soola
1 sl külma vett
Täidis:300 g värskeid või külmutatud kukeseeni
1 sl võid
soola ja musta pipart
100 g Västerbottensost® juustu
4 muna
2,5 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort
2,5 dl piima
Garneering:100 g värskeid või külmutatud kukeseeni
1 piklik šalottsibul
1 sl hakitud värsket peterselli
2 sl rapsiõli
1 sl värskelt pressitud sidrunimahla
soola ja musta pipart
Karrikaste:1 dl majoneesi
1 dl crème fraîche'i või hapukoort
1 sl sidrunimahla
0,5 tl soola
maitse järgi karripulbrit
veidi Tabasco kastet
Sega jahu, või ja sool (nt köögikombainis). Lisa munakollane ja vesi ning töötle tainas ühtlaseks. Suru see 24 cm läbimõõduga lahtikäiva pirukavormi põhjale ja seintele ning pane tunniks ajaks külmkappi tahenema.
Kuumuta ahi 225°C.
"Kinnita" tainaserv fooliumiribaga ning torka pirukapõhi kahvliga läbi. Küpseta 225-kraadises ahjus u 10 minutit.
Täidise jaoks puhasta kukeseened, prae pannil, kuni liigne vedelik aurustub. Siis lisa või ja prae kiiresti läbi. Maitsesta soola-pipraga. Laota praetud seened pirukapõhjale.
Riivi juust. Sega juust, muna, rõõsk koor ja piim, maitsesta julgelt soola-pipraga. Kalla seentele.
Alanda ahju kuumust ja küpseta pirukat 200°C juures u 35 minutit.
Võta pirukas välja ja lase enne serveerimist jahtuda.
Kaunistuseks puhasta ja tükelda kukeseened. Koori ja haki sibul. Haki petersell. Sega omavahel, maitsesta oliiviõli ja sidruni ning soola-pipraga. Tõsta pirukale.
Lisaks paku karrikastet, mille jaoks sega kõik komponendid omavahel.
Retsept siit.
Kukeseenepirukas Västerbottensost juustuga
Hilissuvine kukeseenepirukas sobib hästi ka vähipeolauale tavalise Västerbottenspaj asemele. Retsepti autoriks on Rootsi kokk Danyel Couet.