500 g nisujahu
200 g veise ploomirasva
250 g peensuhkrut
250 g rosinaid
250 g sultana rosinaid
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud vürtspipart
1 tl ingveripulbrit
0,25 tl jahvatatud muskaatpähklit
3 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
2 suurt muna
1 suur riivitud õun (Bramley, Antonovka)
3 sl tumedat melassisiirupit (black treacle)
100 ml täispiima
Kuumuta kõige suuremas potis vesi keemiseni - jäta poti ülaosa u 7,5 cm ulatuses tühjaks. et saaks clootie dumpling'i potti panna. Samas peab olema potis piisavalt ruumi, et puding "ujuma" mahuks.
Sega suures kausis kõik kuivained (jahu, suhkur, vürtsid, sool, küpsetuspulber), rosinad ja riivitud veiserasv omavahel.
Sega teises kausis munad, piim ja tume melassisiirup, samuti riivitud õunad.
Siis sega kuivained ja märg segu omavahel.
Pane pudingikangas keevasse vette mõneks minutiks. Siis võta veest välja ja vääna kuivemaks. Laota suurele tööpinnale laiali.
Puista peale ühtlane jahukiht (märg kangas ja jahukiht moodustavad kaitsekihi ümber pudingi). Kummuta pudingisegu kangale ja tõsta kangaservad üles kokku, nii et saad korraliku kompsu. Seo komps nööriga tugevasti kinni (jäta pudingile veidi paisumisruumi kompsukese sees). Jäta noor üsna pikalt lahti, et saaksid nööri abil pudingi potisangade külge siduda, kui puding ise vees on.
Kata pott kaanega ja keeda tasasel tulel 4 tundi.
Tõsta clootie dumpling potist välja, eemalda kangas ja tõsta puding ahjupannile. "Kuivata" seda 180-kraadises ahjus 15-20 minutit. Küpsetamise käigus muutub puding tumedamaks ja moodustab kena krõbeda kesta.
Retsept siit.
Clootie Dumpling
Clootie dumpling makes for a good Scottish alternative to Christmas pudding, having much the same DNA – a rich, spiced, steamed pudding of apples, raisins, sultanas, cinnamon and allspice, ginger and nutmeg, cooked by wrapping in a cloth (or cloot, in Scots) and simmering in hot water and served with custard or cream