150 g värskeid nõgeselehti
100 g võid
200 g fetajuustu
50 g riivitud parmesani juustu
1 muna
0,5 sidrunit
riivitud muskaatpähklit
1 sl heledaid seesamiseemneid
Valmista esmalt täidis. Loputa nõgesed ja nõruta kergelt. Kuumuta pannil tubli lusikatäis võid. Kui või sisiseb ja on kergelt kuldne, lisa pestud ja nõrutatud nõgesed. Kuumuta segades umbes 6 minutit, kuni nõgesed on "närtsitatud". Lase jahtuda.
Pigista nõgestest võimalikult palju niiskust välja - kas neid sõelal surudes või puhta köögiräti vahel keerates. Siis haki ja pane kaussi.
Lisa kaussi hakitud fetajuust, riivitud parmesan, riivitud sidrunikoor ning pressitud sidrunimahl, 2/3 lahtiklopitud munast. Maitsesta muskaadi, soola ja pipraga. Täidis peaks olema üsna pehme, aga mitte voolav-vedel.
Kuumuta ahi 200 C.
Pane 3 filotainalehte töölauale üksteise kõrvale, nii et servad on u 5 cm kohakuti. Pintselda kõik lehed sulavõiga, siis laota peale veel kolm filotainalehte, et saad kahekihilise suure tainaplaadi.
Tõsta nõgese-fetatäidis pika "vorstina" tainaplaadi alumisse serva, servast umbes 2 cm kaugusele. Keera täidisega otsast rulli, nii et saad pika vorsti.
Nüüd keera see ühest otsast alates spiraalselt rulli (vt fotot, spiraali läbimõõt on u 20 cm). Libista küpsetuspaberiga kaetud või võitatud ahjuplaadile või sobiva suurusega ahjuvormi.
Pintselda pealt ülejäänud munaga, puista peale seesamiseemned. Küpseta 200-kraadises ahjus 40-45 minutit, kuni pirukas on kaunilt kuldpruun.
Lase veidi jahtuda, serveeri soojalt mõne värske salatiga.
Retsept mugandatud siit, pildi tegi Nami-Nami perenaine Pille Petersoo.
Nõgese spanakopita
Hea võimalus koduaia umbrohu hävitamiseks :)