Nõgese spanakopita

Hea võimalus koduaia umbrohu hävitamiseks :)

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

150 g värskeid nõgeselehti

100 g võid

200 g fetajuustu

50 g riivitud parmesani juustu

1 muna

0,5 sidrunit

riivitud muskaatpähklit

6 filo-tainalehte

1 sl heledaid seesamiseemneid

Valmistamine

Valmista esmalt täidis. Loputa nõgesed ja nõruta kergelt. Kuumuta pannil tubli lusikatäis võid. Kui või sisiseb ja on kergelt kuldne, lisa pestud ja nõrutatud nõgesed. Kuumuta segades umbes 6 minutit, kuni nõgesed on "närtsitatud". Lase jahtuda. 

Pigista nõgestest võimalikult palju niiskust välja - kas neid sõelal surudes või puhta köögiräti vahel keerates. Siis haki ja pane kaussi. 

Lisa kaussi hakitud fetajuust, riivitud parmesan, riivitud sidrunikoor ning pressitud sidrunimahl, 2/3 lahtiklopitud munast. Maitsesta muskaadi, soola ja pipraga. Täidis peaks olema üsna pehme, aga mitte voolav-vedel.

Kuumuta ahi 200 C. 

Pane 3 filotainalehte töölauale üksteise kõrvale, nii et servad on u 5 cm kohakuti. Pintselda kõik lehed sulavõiga, siis laota peale veel kolm filotainalehte, et saad kahekihilise suure tainaplaadi. 

Tõsta nõgese-fetatäidis pika "vorstina" tainaplaadi alumisse serva, servast umbes 2 cm kaugusele. Keera täidisega otsast rulli, nii et saad pika vorsti. 

Nüüd keera see ühest otsast alates spiraalselt rulli (vt fotot, spiraali läbimõõt on u 20 cm). Libista küpsetuspaberiga kaetud või võitatud ahjuplaadile või sobiva suurusega ahjuvormi.

Pintselda pealt ülejäänud munaga, puista peale seesamiseemned. Küpseta 200-kraadises ahjus 40-45 minutit, kuni pirukas on kaunilt kuldpruun.

Lase veidi jahtuda, serveeri soojalt mõne värske salatiga. 

Loe veel:

Retsept mugandatud siit, pildi tegi Nami-Nami perenaine Pille Petersoo.

LISA KOMMENTAAR