250 g võid või margariini
4 dl fariinsuhkrut
1 dl tavalist suhkrut
2 sl tumedat siirupit
4 muna
4 dl nisujahu
0,5 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
2 tl vanillisuhkrut
0,25 tl jahvatatud vürtspipart
2 dl rosinaid
100 g kokteilkirsse
50 g hakitud sarapuupähkleid või muid pähkleid
50 g apelsinikoore sukaadi
0,5 dl õunamahla või brändit/konjakit
Peale:2 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort
(ahjuõuna või rummirosina) kohupiimakreemi
maitse järgi suhkrut
Kata 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Vormi seinad määri võiga ning puista üle riivsaiaga.
Vahusta toasoe või ning suhkrud mikseriga kohevaks ja kreemjaks. Lisa siirup ning ükshaaval vahustades munad.
Sega kuivained omavahel, lisa tainale. Lisa ülejäänud ained. Sega hoolega läbi ning kalla tainas vormi.
Küpseta 150-kraadise ahju allosas u 70 minutit. Võta ahjust välja ning lase vormis jahtuda.
Enne serveerimist võta kook vormist välja ning tõsta koogialusele.
Vahusta rõõsk koor suhkruga pehmeks vahuks, sega hulka kohupiimakreem. Kaunista kook kreemiga ja serveeri.
Retsept on mugandatud soome ajakirjast Kodin Kuvalehti (19.11.2009, Englantilainen joulukakku)
Inglise jõulukook
Tegelikult ei ole see mingi inglise jõulukook, vaid Soome toidukirjutajate soomelik versioon inglise jõulukoogist, kus kasutatakse Soomes kättesaadavaid toiduaineid. Tundub aga väga maitsev, nii et jagame ka Nami-Nami lugejatega.