Inglise jõulukook

Tegelikult ei ole see mingi inglise jõulukook, vaid Soome toidukirjutajate soomelik versioon inglise jõulukoogist, kus kasutatakse Soomes kättesaadavaid toiduaineid. Tundub aga väga maitsev, nii et jagame ka Nami-Nami lugejatega.

Kogus
12-16 tükki
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

250 g võid või margariini

4 dl fariinsuhkrut

1 dl tavalist suhkrut

2 sl tumedat siirupit

4 muna

4 dl nisujahu

0,5 tl soola

1 tl küpsetuspulbrit

2 tl piparkoogimaitseainet

2 tl vanillisuhkrut

0,25 tl jahvatatud vürtspipart

2 dl rosinaid

100 g kokteilkirsse

50 g hakitud sarapuupähkleid või muid pähkleid

50 g apelsinikoore sukaadi

0,5 dl õunamahla või brändit/konjakit

Peale:

2 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort

(ahjuõuna või rummirosina) kohupiimakreemi

maitse järgi suhkrut

Valmistamine

Kata 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Vormi seinad määri võiga ning puista üle riivsaiaga. 

Vahusta toasoe või ning suhkrud mikseriga kohevaks ja kreemjaks. Lisa siirup ning ükshaaval vahustades munad. 

Sega kuivained omavahel, lisa tainale. Lisa ülejäänud ained. Sega hoolega läbi ning kalla tainas vormi. 

Küpseta 150-kraadise ahju allosas u 70 minutit. Võta ahjust välja ning lase vormis jahtuda. 

Enne serveerimist võta kook vormist välja ning tõsta koogialusele. 

Vahusta rõõsk koor suhkruga pehmeks vahuks, sega hulka kohupiimakreem. Kaunista kook kreemiga ja serveeri. 

Nipid ja soovitused:

  • Koogi võid 3-5 päeva enne serveerimist valmis küpsetada. Keera fooliumisse ja hoia jahedas. 
  • Koogipõhja võib ka mitu nädalat varem valmis küpsetada ja sügavkülma panna. 
  • Kook on väidetavalt maitsev ka ilma kohupiimakreemita. 

Retsept on mugandatud soome ajakirjast Kodin Kuvalehti (19.11.2009, Englantilainen joulukakku)

LISA KOMMENTAAR