75 g piparkooke või muid küpsiseid
150 g nisujahu või speltapüüli
1,5 dl mandlijahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1,5 tl vanillisuhkrut
1,5 tl kardemoni
150 g pehmet toasooja võid
170 g suhkrut (u 2 dl)
3 muna
1 dl piima või kohvikoort
Vormi määrimiseks:jahvatatud mandleid
Kate:250 g paksemat vaarikakeedist
Glasuur:140 g tuhksuhkrut
4 sl munavalget
Peenesta piparkoogid köögikombainis või pane kilekoti sisse ja tao pudrunuiaga pulbriks. Sega piparkoogipuru ja kõik kuivained peale suhkru.
Vahusta toasoe pehme või suhkruga kohevaks. Lisa ükshaaval vahustades munad. Lisa kuivained vaheldumisi koore või piimaga ning sega tainas õrnalt ühtlaseks.
Määri ca 1,6 liitrine rõngasvorm võiga, puista üle mandlijahuga. Tõsta tainas vormi, silu pealt ühtlaseks. Küpseta 185-kraadises ahjus umbes 50 minutit. Kontrolli koogi küpsust tikuga.
Lase koogil hetk vormis jahtuda, siis kummuta vormist välja ja aseta serveerimisalusele. Määri koogile kiht vaarikadžemmi.
Glasuur valmista piparkoogiglasuuri põhimõttel. Pane glasuur küpsetuspaberist pritskoti või sobiva kilekoti sisse, tee otsa väikene auk ning nirista glasuur kensati keeksile.
Retsept on mugandatud Kinuskikissa blogist. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Runebergi keeks
Runebergi koogikesed on saanud oma nime tuntud soomerootsi kirjaniku Johan Ludvig Runebergi (5.2.1804-6.5.1877) järgi. Runebergi peetakse üheks kahest Soome rahvuspoeedist Eino Leino kõrval. Runebergi koogid ilmuvad Soome koogilettidele jaanuaris ja püsivad seal kuni Runebergi sünniaastapäevani 5. veebruaril. Siin tuntud Soome toidublogi Kinuskikissa keeksiversioon nendest kookidest.