80 g tumedat šokolaadi
50 g võid
50 g maapähklivõid või sarapuupähklipastat
50 g purustatud Digestive-küpsiseid või vahvlipuru
50 g purustatud röstitud musta leiba
30 g suhkrut
Murakatäidis:350 g murakaid
100 g moosisuhkrut
30 g vett
20 g köömnelikööri "Kristallkümmel"
5 želatiinilehte (10 g)
Kate:8 g želatiini (4 lehte)
120 g piima
200 g valget šokolaadi
50 g köömnelikööri "Kristallkümmel"
200 g 35% rõõska koort ehk vahukoort
150 g kodujuustu
Põdrasamblik karamellis:põdrasamblikku
100 g vett
100 g suhkrut
3 g sidrunhapet soovi korral
Kaunistuseks:murakaid
ettevalmistatud samblikku
röstitud rukkileivapuru
Valmista esmalt ette karamellistatud põdrasamblik. Kuumuta suhkur ja vesi kuni tekib ühtlane siirup. Kui soovid hapukamat tulemust, lisa sidrunhape. Kasta sambliku tutid siirupisse ja jäta küpsetuspaberile kuivama üleöö.
Valmista põhi: Sulata šokolaad. Lisa või, maapähklivõi, vahvel, leib, suhkur. Sega ühtlaseks. Vajuta lahtikäiva vormi põhja (20 cm) ja pane külma.
Murakatäidis: Leota želatiinilehti külmas vees 5 minutit. Kuumuta murakad, moosisuhkur ja vesi. Keeda 5-10 min. Võta tulelt, sega juurde kuivaks pigistatud želatiinilehed ja lisa köömneliköör. Vala jahtunud murakatäidis leivapõhjale. Pane külma u. 30 minutiks.
Täidis: Paisuta želatiin külmas vees. Kuumuta piim ja sulata selles paisunud želatiinilehed. Vala segu tükeldatud valge šokolaadi peale ja sega ühtlaseks. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks. Lisa kodujuust. Sega vahukooretäidis jahtunud valgešokolaaditäidisega. Lisa köömneliköör ja vala vormi. Lase seista külmas üleöö.
Kaunista murakate, röstitud rukkileivapuru ja maitsvaks töödeldud samblikuga.
Tordiretsepti koostas ja tordi tegi Marju Männik (kohvik-pagarikoda "Rukis"). Pildi tegi Lauri Laan.
Kui imeilus!!!
Kuidas seda põdrasamblikku töödelda? Proovin kogu kupatust kindlasti :)
Kust võiks leida külmutatud murakaid?
Armi, Marju testis meie palvel retsepti ka tavalise murakamoosiga, töötab samuti väga hästi! (Ise tegin suvel murakatest nii moosi, kompotti ja panin ka mõned karbitäied külma. Nüüd ei jõua ära tänada :D )
njah, see, et sul oleks kapis sügavkülutatud murakaid, pead teadma suurt saladus - kust neid korjata. ja olgem ausad, ei ole a ühtegi inimest näinud, kes seda kipuks jagama :). ma isegi ei tea, et ma oleks ise kunagi murakaid korjanud, sest nendega ei ole nii, et näe mets, lähme murakale. aga väga hea kui murakamoos sobib, seda ikka kuskilt poest saab... loodetavasti. tänud sellele kes katsetasigatahes retsept tundub isuäratav ja imeilus ka. igatahes taha proovida :)
Millega oleks sobiv asendada põhja koostises olev maapähklivõi/pähklipasta (küsib pähkliallergik)?
Eha, kas allergia on maapähklite vastu (mis on tegelikult ju hoopis kaunviljad) või kõikide pähklite vastu? Pähklivõisid on ju palju ja erinevaid - minu poeg on nt allergiline ainult sarapuupähklite vastu, teised ei tekita mingit reaktsiooni. Kui siiski on kõik pähklid välistatud, siis võta lihtsalt rohkem šokolaadi.
<p> Tegemine järgi proovitud kuid tekkis küsimus seoses tordipõhjaga. Järgisin retsepti grammi pealt kuid põhi tuli algselt suhteliselt vedel, seega ei olnud võimalik vajutada ja sellega seoses oli ka hiljem suhteliselt kõva. Mis küll valesti läks?</p> <p>Nüüd küll antuke reklaami; külmutatud murakaid oli laupäeval võimalik saada Tallinna Kaubamaja toidumaailmast ja põdrasamblikuks saab kasutada Chocolala põdrasamblikku šokolaadis.</p>
Kust saaks põdrasamblikku?
Kas valge šokolaad tuleb ka sulatada?
<p>Kai, tuleb ise metsa alla korjama minna või siis asendada mõne muu kaunistusega. </p> <p>Leena, jah ja ei :) Valge šokolaad tuleb hakkida/tükeldada ja panna kaussi. Vala peale kuum piim, milles Sa želatiinilehed lahustad. Valge šokolaad sulab piima kuumuses kenasti ära, kui Sa kiiresti tegutsed. </p>
Millega võiks asendada likööri (alkoholivaba)?
Lahe tort, täiesti uskumatu kui hea on kristallkümmeli ja murakate kooslus (mina kasutasin enda tehtud murakamoosi). Aga minu jaoks jäi põhjas tume šokolaad pisut domineerima ja kattesse oleks ka rohkem kodujkuustu tahtnud. Nii et järgmine kord katsetan veidi muudetud kujul :)
Katsetasin peaaegu täpselt retsepti, muutsin vaid üht - ma ei lisanud maapähklivõid. Tort tuli ülimaitsev ning kõik kiitsid! Soovitan kindlasti Vabariigi aastapäevaks valmistada :)
Tegin mõned muudatused: köömnelikööri "Kristallkümmel" asendasin Kännu Kukega, kasutasin 18cm koogivormi ja kasutasin 300g kümutatud murakaid. Põhi tuli natuke liiga paks, kuid muidu oli väga maitsev!
Kas põhja "taigen" peab tulema pigem selline paks, et saaks vajutada, nagu retseptis kirjas või jääb ta ikka vedelapoolsem ja ajad lihtsalt lusikaga laiali? Mul tuli suhteliselt vedel ja pärast külmikus tahenemist jäi üsna kõva. Maitse oli imehea ja laupäevaks tuleb kindlasti uus tort :).
K, minul oli pigem selline kõvem see segu - "määrisin" laiali spaatliga, aga tuli tugevasti vajutada. Ja tore, et maitses!!
Tegin eile. Ja täna testisin töökaaslaste peal.</br> Enda märkused: kodujuustu panen järgmisse torti kindlasti rohkem. Samuti tundus kogu kupatus natuke lääge - järgmiseks korraks püüan leida külmutatud murakaid ja lisada neid valge kihi alla. </br>Töökaaslase kommentaar: tume šokolaad põhjas domineeris. Tõepoolest domineeris. Järgmisse torti panen piimašokolaadi ja tumeda šokolaadi pooleks.
Selle tordi retsepti olen lugenud mitmest kohast ja vaatan, et siin peab murakatäidisele 10g želatiini lisama, aga kodu ja aed ajakirjas, lugedes sama retsepti pole murakatäidisel üldse želatiini kirjas. Ainult kattel peab lisama. Kuidas Teie olete teinud?
Mammu, kuna murakatäidis tehakse moosisuhkruga, siis jääb ta tegelikult hoidma ka ilma želatiinita. Retsepti autor täiendas retsepti hiljem, sest želatiiniga tehtult jääb lõikamisel see murakakiht siledam ja paremini hoidma. Ajakirja see ei jõudnud, see oli juba trükki läinud. </br>Mina olen teinud torti korra nii ja korra naa.
Proovin alguses želatiiniga, aga tänan vastamast! :)
Tegin ja oli väga maitsev! Kõik sööjad kiitsid. Muudatustena kasutasin aprikoosimoosi ja alkoholiks Aperoli. Pilti ei suutnud kahjuks juurde lisada... :(
Retsepti lugedes olid ootused suured, kahjuks pettusin selles tordis. Põhja koostisaineid on selgelt liiga palju, maapähklivõi ei ole absoluutselt vajalik (sobiv). Tänu sulašokolaadile jääb põhi kõva ja ebameeldiv süüa. Murakamoosiga jäi kohutavalt magus ja imal-lääge, liköör ei päästnud asja. Kodujuustu täidises liiga vähe. Kahju, retsepti looja palju vaeva näinud :(
<p>Ära sai proovitud nii retsepti autori tort kohvikus Rukis kui ka paar tükki sellest tordist, mida ise kodus tegin. Mõlemad maitsesid head. Kodus tehtu oli ehk veelgi maitsekam. </p> <p>Järgisin üsna täpselt retsepti, et tagasiside oleks aus :) Varasemaid kommentaare arvesse võttes suurendasin 40g võrra kodujuustu kogust, sest meil on siin suured kodujuustu austajad. Muudatus tasus end kindlasti ära. Rohkem midagi ei muutnud, kõik kihid tulid suurepäraselt välja ja varasemalt kurdetud tordi põhja vedelaks jäämise muret ei olnud. Põhja osas kasutasin maapähklivõid, mulle selle soolakas maitse põhjas meeldis.</p> <p>Kui midagi järgmisel korral muudaksin, siis želatiini kogust, eriti muraka kihi osas, sinna paneksin paar lehte vähem. Kasutasin sügavkülmutatud murakaid.</p> <p>Lõppkokkuvõttes maitses tort kõigile ja teeksin seda ka tulevikus. </p>
Elan Eestist valjas, aga on kange tahtmine ka proovida- motlesin ,et saaksin murakate asemel vaarikaid kasutada. Kas on motet uritada? Siin Kreekas murakaid kull pole...
Kas kodujuustu võiks eelnevalt püreestada? Või kuidas need kodujuustu tükid seal kihis jäävad? Ja kas kasutada klassikalist v nt hapukoorega kohupiima?
Liis, kasuta täitsa tavalist kodujuustu (minu lemmik on nt Piimameister OTTO suurte pehmete teradega juust) ja püreestama ei pea - väike tekstuurierinevus on koogi sees ju ainult kasuks ja pole keegi kurtnud, et jääks häirima. Samas -kui Sulle meeldivad vaid siidjalt ühtlased-õhulised koogid, võid ju enne läbi sõela suruda. Aga kindlasti ei pea.
Kas leiba kaalun enne või pärast röstimist?
EV100 tort 'Muraka-kodujuustutort'
Selle tordiga osales Marju Männik (kohvik-pagarikoda "Rukis", Tallinn) Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud tordivõistlusel ja jõudis 3 finalisti hulka.