100 g sulatatud võid
2 suurt muna
170 g e. 2 dl tavalist suhkrut või fariinsuhkrut või demerara suhkrut
1,5 dl hapukoort või maitsestamata jogurtit või keefirit või hapupiima
180 g e. 3 dl nisujahu
2 tl triiki küpsetuspulbrit
2 tl ingveripulbrit
1 tl jahvatatud nelki
2 tl jahvatatud kaneeli
1 tl kardemoni soovi korral
näpuotsaga soola
Määri tavaline keeksivorm või rõngasvorm võiga, puista kergelt üle jahu või mannaga.
Vahusta munad suhkruga kohevaks õhuliseks vahuks. Lisa peene nirena sulavõi ja hapukoor või -piim. Sega kuivained omavahel ja siis ettevaatlikult munavahu hulka.
Kalla tainas ettevalmistatud koogivormi.
Küpseta 175kraadises ahjus 50-60 minutit (kontrolli koogi küpsust puutikuga).
Puista valmis koogile tuhksuhkrut või kaunista näiteks meevõõbaga (sega 100 g tuhksuhkrut sega 1-2 sl vedela mee ning tilga sidrunimahlaga; soovi korral kaunista hapude marjadega).
Kirikhärra piparkoogi retsept ilmus 1997. a. detsembris ajakirja Pere ja Kodu retseptivihikus 'Pereköök' ning taas 2007. aastal ilmunud mahukas Pereköögi kokaraamatus. Pildi tegi Pille.
Vääga hea!! eriti kui kasutada pruuni suhkrut (fariin- vist oli nimi), lisada jõhvikaid (nii tainasse kui hiljem kaunistuseks. ja katta kook mee-sidruni vaabaga (1 sidruni mahl paar-kolm suurt lusikat vedelat mett ja hunnik tuhksukrut (ca 400gr)). keele viib alla. nüüdsest meie pere lemmikpiparkook:)
Maitsev jõuluhõnguline kook, mida võiks isegi peolauale panna. Mul ei olnud ingveripulbrit, mistõttu pressisin sisse värske ingveri mahla.
Tuli väga mõnus. Tegin ümmarguse lahti käiva koogivormi sisse. Kui oli ära jahtunud, lõikasin keskelt pooleks ja määrisin pohlamoosi vahele. Kõik kiitsid :)
Mõnusalt vürtsikas kook.Lastele ka maitses.
Kasutasin eraldi maitseainete asemel samas koguses piparkoogi maitseainesegu (Santa Maria) ja kuna suhkrut on resteptis juba niigi ohtralt, jätsin tuhksuhkru peale raputamata ja immutasin selle asemel mee-sidrunimahla glasuuriga - see magushapu lisand andis koogile eriti hõrgu maitse. Kui sööjate seas lapsi pole, katsetaksin järgmine kord mee-sidrunisegule ka tilga brändi lisamist.
Tegin seda alles ükspäev ja kui ilusasti kaunistada ja näiteks pohli või jõhvikaid vahele visata saabki tordi. Tavalise pehme piparkoogina läks ta seistes järjest paremaks, et hea ka seetõttu, et saab mõned päevad varem valmis teha :P
Olen 2korda juba teinud! Meeldib väga ja kõik sööjad on heaks pidanud. Mulle meeldib eriti natuke murenev õrn koorik peal. Asendasin või 100g toiduõliga ning suhkrut panin 2 dl. <p>Küpsetasin ~35*20cm ahjuvormis. Piltidelt tundub olevat keeksivormis tehtud...</p>
Suhkrut panin umbes 1.75 dl. Kui kook sai valmis, lõikasin koogi keskelt pikkupidi pooleks ning panin vahele üks kord hapukoort, teine kord paksemat maitsestamata jogurit. Olen peale teinud ka šokolaadiglasuuri. See on vaieldamatult minu lemmik kook.
Kirikhärra piparkook
Mahlane pehme piparkook, mis toob kerge vaevata majja jõuluhõngu.