Pärsia läätsesupp

Läätsesupp on ideaalne külma ilma toit. Siin on Pärsia-hõnguline versioon koos põnevate lisanditega.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

5 sl oliiviõli

1 suur mahedamaitseline sibul

1 sellerivars

2 küüslauguküünt

2 tl jahvatatud vürtsköömneid

2 tl jahvatatud koriandriseemneid

2 tl paprikapulbrit

0,5 tl teravat paprikapulbrit

näpuotsaga jahvatatud kaneeli

150 g purustatud konservitud tomateid

1,5 l kana- või köögiviljapuljongit

300 g Pärsia punaseid läätsi

1,2 dl kergelt kokkusurutud mündilehti

1 sidruni mahl ja riivitud koor

2 väikest peeti

Serveerimiseks:

pošeeritud mune soovi korral

Tahiinikaste:

100 g heledat seesamipastat e. tahiinit

80 g paksu maitsestamata jogurtit

1 küüslauguküüs

1 sidruni mahl

Valmistamine

Kuumuta 2 sl õli suures potis keskmiselt tugeval kuumusel. Lisa peeneks hakitud sibul, varsseller ja küüslauk ja prae 4-5 minutit, kuni köögiviljad on pehmenenud. 

Lisa vürtsid, siis kuumuta veel 30 minutit.

Lisa purustatud tomatid ja kuumuta segades 1-2 minutit. 

Lisa puljong ja läätsed. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust, kata pott osaliselt kaanega ja hauta keskmisel tulel u 20-25 minutit, kuni läätsed on hästi pehmed. 

Samal ajal valmista küüslaugu-tahiini. Sega kastmeained + 60 ml ehk 4 sl kuuma vett kausis ühtlaseks, maitsesta soola-pipraga.

Kuumuta ülejäänud õli väikeses potis keskmiselt tugeval kuumusel, siis lisa mündilehed ja prae krõbedaks. Tõsta mündilehed kurnlusikaga välja ja tõsta köögipaberile tahenema. 

Püreesta läätsesegu osaliselt saumikseriga, siis sega juurde riivitud sidrunikoor ja sidrunimahl. Maitseta supp parajaks. 

Jaota kaussidesse, nirista igale portsjonile veidi küüslaugu-tahiinikastet. Tõsta peale õhukesed (mandoliiniga lõigatud) peediviilud, pošeeritud muna ja frititud mündilehed. 

Nipid ja soovitused:

  • Vegetaarse versiooni jaoks kasuta köögiviljapuljongit. 

Retsept on mugandatud Austraalia ajakirjast Gourmet Traveller.

LISA KOMMENTAAR