4,2 dl hirssi
keetmiseks vett
1,2 dl oliiviõli
3 sl greibimahla
3 sl valge veini äädikat
2 tl mett
2 dl hakitud avokaadot (u 1 cm kuubikud)
2 talisibulat või rohelist sibulat
2 dl apelsinisektoreid
2 dl greibisektoreid
2 dl hakitud punast sibulat
4 sl hakitud värsket münti
soola ja musta pipart
Pese hirss hoolega külma vee all, nõruta.
Kuumuta potis 2 liitrit vett keemiseni tugeval tulel, lisa 0,75 tl soola. Lisa pestud hirss, alanda kuumust ning lase tasasel tulel podiseda 15-20 minutit, kuni hirss on pehme. Kui hirss kipub kuivale jääma, lisa veel tulikuuma vett!
Nõruta hirss ja loputa külma vee all, et see edasi ei küpseks. Kurna hoolega!
Pane hirss nt fooliumiga või küpsetuspaberiga vooderdatud äärega ahjuplaadile, nirista peale 1 sl oliiviõli ja sega kergelt läbi. Laota ühtlase kihina laiali ja lase toatemperatuuril või külmkapis täielikult jahtuda.
Pane veiniääidkas ja greibimahl väikesesse kaussi ning vispelda ühtlaseks. Vispelda juurde ülejäänud oliiviõli, siis lisa mesi. Maitsesta soola, pipra ja vajadusel veel veiniäädika või greibimahlaga sobivaks.
Pane keedetud ja jahutatud hirss suurde kaussi, sega kergelt läbi. Lisa avokaadokuubikud, apelsini- ja greibisektorid, hakitud punane sibul ning hakitud münt. Lisa umbes 1 dl vinegretti, sega läbi. Vajadusel lisa ka ülejäänud vinegrettkaste.
Serveeri.
Allikas: fine cooking. Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Hirsisalat avokaado ja tsitrustega
Suvisele grilli- või aiapeole sobiv põnev hirsisalat.