350 g Savoiardi küpsiseid
Immutamiseks:5 sl Amaretto mandlilikööri
4 dl kanget kohvi
Kreem:3 suurt munakollast
1 dl peenikest suhkrut
500 g mascarpone toorjuustu
2 dl 35% rõõska koort
1 tl vanillisuhkrut
Peale:Vahusta munakollased suhkruga paksuks heledaks vahuks. Sega juurde toasoe mascarpone ning vanillsuhkruga pehmeks vahustatud rõõsk koor.
Sega immutamiseks mõeldud kuum kohv ja liköör, lase jahtuda. Kasta pooled küpsised ükshaaval kohvisegusse ning laota serveerimisalusele teineteise kõrvale. Määri peale pool kreemist. Nüüd laota peale ülejäänud küpsised (kasta need esmalt kohvisegusse) ning kata ülejäänud kreemiga.
Pane tort 4-8 tunniks jahedasse.
Sõelu valmis tordile kakaopulbrit, kaunista nt füüsalitega.
Pildid tegid Nami-Nami toimetajad Kaare Sova ja Ilse Metsamaa.
Igati hea retsept, tõeliselt maitsev kook tuleb.
Hea lihtne teha ja väga maitsev!
Tegin selle retsepti järgi eile poolte kogustega ja sõin täna üksi peaaegu poole sellest ära. :blush: No nii maitsev on, et ei saanud pidama!
Vähendasin küll kogust, kuna sööjaid nii palju polnud. Lasin Tiramisul külmkapis 4 tundi imenduda - sellest ajast täiesti piisas. Fantastiline Itaalia köögi maiuspala on see Tiramisu - kuidas ikka saab ühe maa köök olla niivõrd maitsev; mul on kindlasti mõttekaaslasi…
Väga maitsev ja lihtsalt valmistatav Itaalia magustoit. Savoiardi küpsiste leidmisega oli muidugi tükk tegemist, nimelt Põlva kaubandusest neid küll ei leia. Seepärast tuligi uuesti Tartust Räni Selverist läbi sõita. Aga tulemus oli seda igati väärt.
mul läks kõike muud topelt, va. küpsiseid :O
No see on ikka üks väga hea asi:) Seda enam, et midagi valesti ei saa minna. Ok, esimesel korral hoidsin küpsieid vast liiga kaua kohvi sees, korra kastmisest oleks piisanud. Sestap tekkis tüki tõstmisel alusele väike kohvilomp:)
väga hea kook tuli suur tänu teile et teil on selline koht kus saab retsepte vaadata
Olen näinud retsepte, kus munavalge vahustatakse eraldi ja lisatakse samuti. Kas keegi on proovinud ja kuidas on maitsenud? Panin praegu Tiramisu külma, tegin siinse retsepti järgi. Kohv sai teise kihi keskel otsa.. aga eks ma olin alguses liiga usin küpsisekastja.. tõesti piisab hetkeks kastmisest ;) Tegin kohvi juurde, aga kuuma kohvi sees lagunevad küpsised ja sulab kreem ...ehh.. vast ei märka keegi sööjatest :P Ahjaa, likööri asendasin mandlisiirupiga.
Mina olen teinud munavalgega ja väga hea tuli. Ei kasutanud rõõskoort.
Minul on ühelt itaallaselt saadud väga lihtne retsept ning neil ongi u500 g küpsiste ja 500 g mascarpone kohta 5 muna, kus munakollased- ja valged vahustatakse eraldi, 5 spl suhkruga. Segatakse ettevaatlikult kokku ning siis lisatakse jupphaaval ettevaatlikult segades mascarpone. Kastmiseks 3 dl kanget kohvi koos väikese sutsu sobiva alkoholiga. Minu itaallane soovitas kasta küpsised vaid poolenisti kohvisse ning rohkemat pole minu arvates vaja, eriti kui läbi imbumiseks on aega. Kui koogiga on kiire (paar tundi serveerimiseni) siis võib küll julgemalt kasta :)
Kas Saaremaa mascarpone sobib?
Kasutasin selles retseptis Vigala Mascarponet ja tuli väga hea tekstuuriga kook. Üldse ei nurise. Mis puudutab Saaremaa Mascarponet, siis olen seda juhtunud üks kord kasutama teise koogi puhul ja tulemus ei olnud üldse hea (selline kõva ja jääb tükki). Amaretto asemel kasutasin tavalist konjaktit, sobis ka...sõbrannade arvates oleks võinud siiski mandliessentsi juurde lisada. Samuti pidavat biskviitpõhju kasutades tulemus enamvähem sama tulema, mis Savoiardi küpsistega.
Väga mõnus magustoit. Olen teinud kaks korda ning mõlemad korrad tuli imehästi välja. Viimane kord sai tehtud kodukana munakollastega, mis tegi kreemi ilusaks helekollaseks. Kuna kasutasin klaasvormi, siis tuli samast küpsistekogusest neljakihiline magustoit, mis lahtilõigatuna oli väga ilus triibuline.
Tegin kaks muudatust: - kasutasin tavalist kanget kohvi espresso asemel - ja mandliessentsi amaretto asemel, et tort oleks alkoholivaba (mis pettis kõik külalised ära:)) Kook sai külmkapis seista 24h ja õnnestus suu-re-päraselt. Mul jäi natuke küpsiseid ja kreemi üle, niiet tegin 2 pisi-portsu ka eraldi klaasidesse, mis said enne söömist ainult 3h külmkapis seista, ja vot 3h on selle tordi jaoks kindlasti vähevõitu - küpsised jäid veidi kuivaks. Kindlasti teen veel.
Käisin Itaalia kokandustunnis, kus tegime magustoiduks samuti Tiramisut. Võimalik, et sealne oli lihtsustatud retsep (aga itaallased meid õpetasid ning ma ei hakka nende meetodis kahtlema :D), aga seal meile õpetatigi just munavalgega ja ilma rõõsa kooreta. Ehk siis Munavalge klopid tugevaks vahuks (nii et kausis tagurpidi välja ei kuku), munakollased vahustad suhkruga, segad hulka mascarpone ning lõppkokkuvõttes peab ta jääma ilusat helekreemjat värvi. Lõpuks segad (kes inglise keelt jagab siis on hea väljend fold, eesti keeles ei teagi ma , mis öelda) munavalged imeõrnalt ja tasapisi, väikeste kogustena, mnakollase ja mascarpone segu hulka. Kohviga, annab lõpmatuseni katsetada olenevalt, kui kange kellelegi meeldib. Soovitati veel teha kohvikruuside sisse (kui juhtub kodus olema selliseid, millega kohvikutes tavaliselt serveeritakse - veidi laiemad, kuid madalamad) - täpselt paras ports peo jaoks inimese kohta. Ah ja hea nipp veel, et kui teed pigem veidi kangema kohvi espresso asemel, on täiesti ok kui immutad küpsised veidi rohkem läbi - ei pea nii kaua seisma. (meil seal tunnis seisid vast 2 tundi maksimum ja tuli super välja). Üldkokkuvõttes hea lihtne retsept, mis üldiselt kõigile maitseb (ma ise eriline kohvimaitseliste dessertide sõber pole, aga vot omatehtud Tiramisu maitseb hästi). Kohvi kangus on ju alati reguleeritav :)
Immutamisega peab ettevaatlik olema, nende küpsiste koostis on õhuline ja ei vaja nii palju vedelikku kui näiteks klassikalise küpsisetordi puhul. Taldrikul keerutades kord üks, kord teine külg on piisav. Soovitan siiski eelmisel õhtul valmis teha. Kui hommikul teha ja lõuna ajal pakkuda, ei jõua kook ühtlaselt läbi imbuda (ja läbi kuivada). Järgmisel hommikul maitsesid jäägid palju paremini:) Alkohol on vajalik, vastasel juhul jääb veidi liiga imal? Rummiessents oli parem kui mitte midagi, aga järgmisel korral kasutaksin alkoholi.
Väga maitsev tuli, retsept töötas, aga 5 dl kohvi oli ilmselgelt liiga palju, teisel korral tegin isegi rohkem kui poole vähem ja ikka jäi järgi. Küpsised katsin hetkeks üleni kohvisegu sisse.
retsepti koostaja võinuks rõõsa koore asemel mainida vahukoort, sai tehtud rõõsa koorega (10%) ning asi läks nihu! Tänan!
Kohvikoort üritasite vahtu lüüa!? Päris andekas kondiiter sellisel juhul
Hea kk, nii kohvikoor kui ka vahukoor on mõlemad rõõsad e. värsked koored (vrdl hapukoor, mis on hapendatud koor). Retsepti juures on kenasti kirjas, et vaja on 35% rõõska koort (mis on rahvakeeli tuntud ka kui vahukoor). 10% rõõsk koor e. kohvikoor tõesti vahtu ei lähe, sest see on liiga madala rasvaprotsendiga.
Õnnestus saada Roomas itaallannast kolleegi poolt tehtud kodust Tiramisut ja seekord oli erinevus selles, et tema oli kreemi sisse seganud kakao, mitte ei kasutanud seda kaunistamiseks. See oli oivaline, pealegi oli suhkrut vähem. Kuna seltskonnas olid lapsed, siis alkoholi ei kasutatud, aga mandli maitse oli tunda. Ma proovisin teha- õnnestus! Proovige ka- maitseasi! Kaunist Jõulu!
Kulla kk!?! Rõõsk koor on rõõsk koor (vastandiks siis hapukoor). Nii nagu hapukoort on erineva rasvasisaldusega (10,20, 30, viimast annab edukalt vahustada), on ka rõõska koort. 10% rõõsk koor on tuntud ka kui kohvikoor, 35% rõõsk koor on tuntud ka kui vahukoor. Mõned aastad tagasi liikus ka 38% rasvasisaldusega rõõska koort, enam pole näinud. Suurbritannias on näiteks levinud ka 48% rasvasisaldusega rõõsk koor (topeltkoor). Mul on retseptis kenasti kirjas, et vaja on 35% rõõska koort - seda annab vahustada. 10% rasvaprotsent ei ole vahustamiseks piisav, aga seda pole ma ju retseptis soovitanud!?
Kohvisegu jäi kõvasti üle, pool kindlasti. Kastsin küpsised vaid ühelt poolt kohvisse ja tulemus jäi väga hea pehme aga mitte plödi. Tegin tiramisu riita ja püsis kenasti püsti. Vahukoore jätsin ära, selle asemel vahustasin munavalged tugevaks vahuks ja segasin õrnalt maskarpone-munakollase segusse. Tulemus oli imehea.
Tegin ka elus esimest korda tiramisut selle retsepti järgi ja väga väga maitsev tuli. Kõik sööjad mõmisesid ja kiitsid, pole kunagi nii palju häid kommentaare saanud :) Ühest 200g küpsisepakist mulle piisas ja kohvi tegin ka vähem ning lasin kogu kupatusel üleöö seista. Suussulav!
Liiga raske
Mina ole teinud pokaalide sisse ja siis sügavkülma pannud. Enne söömist tõstan veidiks välja.</br> Väga hea jääb niimoodi ;)
Hästi maitsev, ka ilma alkoholita! Mulle väga mahlane variant ei meeldi, sellepärast kastsin ka küpsised hästi ettevaatlikult ja kiiresti kohvi sisse, et need liialt ei vettiks.
Kas seda kannatab ka päev enne valmis teha? Kas ööpäev on liiga kaua, et lasta tal maitsetsuda?
Mari-Liis, täitsa lubatud periood!
See oli niiiii maitsev! Kohv peaks olema kangem (või kasutama nt nescafe espresso graanuleid) ja küpsiseid tõesti ainult ühelt poolt immutama. Kuna ma ei raatsinud amarettot osta, siis lisasin amaretto maitselist kohvi veel immutamis-segusse ja natuke mandli essentsi ka ja pettis ära küll :)
kes soovib veidi pikantsemat varianti võiks lisada kreemile riivitud sidrunikoort. laim sobib samuti. saab väga hea.
Väga mõnus ja lihtne retsept. Aitäh! :)
Kui suur see vorm peaks olema?
Minul tuli kreem üli vedel, kuigi tegin nagu retseptis, küpsised ujusid pinnale ja kreem jäi alla.. Kas munakollased oleks tulnud vahustada kuumavee vannis? Muidu tegin täpselt nagu retseptis :(
Eleri, siis võib süüdistada ilma või tuule suunda, aga retsepti järgi tehes peaks siiski õnnestuma (eelnevalt pole keegi ebaõnnestumise pärast ju kurtnud). <p>Räägin põhitõed üle - "Vahusta munakollased suhkruga paksuks heledaks vahuks" ehk munakollasevaht peab olema tõesti hästi kohev, hele ja paks, mitte lihtsalt läbi klopitud. </br> "Sega juurde toasoe mascarpone ning vanillsuhkruga pehmeks vahustatud rõõsk koor" - vahukoor vahtu koos suhkruga. Toasoe mascarpone on juba täitsa segatav ja pehme. </br> Ilmselt oli mascarpone liiga külm ja munakollasevaht liiga vedel ning segasid kõik kokku liiga suure hooga ehk kloppisid vahukoorest ja munakollasevahust lihtsalt õhu välja. :(<p>
Millist kakaopulbrit peale raputate? Kas “Meie mark”?
Triin, tavalist magustamata kakaopulbrit, sobib nii Fazer kui ka Meie Mark.
Minu Tiramisù kreemisse läheb ka likööri. Vana Tallinn sobib ka väga hästi :D
Kas mandliekstrakti peaks samaväärselt likööriga panema või...?
Oi ei, kindlasti mitte. Piisab paarist tilgast, see essents on nii vänge kraam!
Kas philadelfia juustu võib ka kasutada?
Tegelikult käib tiramisu ikka mascarpone-juustuga, aga lahjema ja vähem kreemja versiooni jaoks võib tavalist toorjuustu kasutada.
Kui suure vormi jaoks need kogused on mõeldud? :)
Vahukoor? Hea et hapukoort ei soovitatud....
Mulle meeldib! Õnnestub alati, pehme ja mitte väga magus.
Nami-Nami tiramisù
Klassikaline itaalia magusroog, mille valmistamiseks tuleks kasutada justnimelt mascarpone toorjuustu. Tiramisu on parim, kui see on 6-8 tundi jahedas maitsestunud.
Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.