Nami-Nami tiramisù

Klassikaline itaalia magusroog, mille valmistamiseks tuleks kasutada justnimelt mascarpone toorjuustu. Tiramisu on parim, kui see on 6-8 tundi jahedas maitsestunud.

Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
kümnele
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

350 g Savoiardi küpsiseid

Immutamiseks:

5 sl Amaretto mandlilikööri

4 dl kanget kohvi

Kreem:

3 suurt munakollast

1 dl peenikest suhkrut

500 g mascarpone toorjuustu

2 dl 35% rõõska koort

1 tl vanillisuhkrut

Peale:

kakaopulbrit

Valmistamine

Vahusta munakollased suhkruga paksuks heledaks vahuks. Sega juurde toasoe mascarpone ning vanillsuhkruga pehmeks vahustatud rõõsk koor.

Sega immutamiseks mõeldud kuum kohv ja liköör, lase jahtuda. Kasta pooled küpsised ükshaaval kohvisegusse ning laota serveerimisalusele teineteise kõrvale. Määri peale pool kreemist. Nüüd laota peale ülejäänud küpsised (kasta need esmalt kohvisegusse) ning kata ülejäänud kreemiga.

Pane tort 4-8 tunniks jahedasse.

Sõelu valmis tordile kakaopulbrit, kaunista nt füüsalitega.

Loe veel:

Pildid tegid Nami-Nami toimetajad Kaare Sova ja Ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR

profa
postitatud 02.01.2009 14:20

Igati hea retsept, tõeliselt maitsev kook tuleb.

Zoozi
postitatud 10.01.2009 22:33

Hea lihtne teha ja väga maitsev!

Dee
postitatud 06.02.2009 20:54

Tegin selle retsepti järgi eile poolte kogustega ja sõin täna üksi peaaegu poole sellest ära. :blush: No nii maitsev on, et ei saanud pidama!

Aet
postitatud 22.09.2009 20:39

Vähendasin küll kogust, kuna sööjaid nii palju polnud. Lasin Tiramisul külmkapis 4 tundi imenduda - sellest ajast täiesti piisas. Fantastiline Itaalia köögi maiuspala on see Tiramisu - kuidas ikka saab ühe maa köök olla niivõrd maitsev; mul on kindlasti mõttekaaslasi…

Liisi
postitatud 14.12.2009 14:49

Väga maitsev ja lihtsalt valmistatav Itaalia magustoit. Savoiardi küpsiste leidmisega oli muidugi tükk tegemist, nimelt Põlva kaubandusest neid küll ei leia. Seepärast tuligi uuesti Tartust Räni Selverist läbi sõita. Aga tulemus oli seda igati väärt.

pilleriin
postitatud 02.03.2010 23:33

mul läks kõike muud topelt, va. küpsiseid :O

Pille
postitatud 09.04.2010 09:10

No see on ikka üks väga hea asi:) Seda enam, et midagi valesti ei saa minna. Ok, esimesel korral hoidsin küpsieid vast liiga kaua kohvi sees, korra kastmisest oleks piisanud. Sestap tekkis tüki tõstmisel alusele väike kohvilomp:)

Patrick Rahuba
postitatud 17.06.2011 18:09

väga hea kook tuli suur tänu teile et teil on selline koht kus saab retsepte vaadata

Munavalgeke
postitatud 26.07.2011 12:19

Olen näinud retsepte, kus munavalge vahustatakse eraldi ja lisatakse samuti. Kas keegi on proovinud ja kuidas on maitsenud? Panin praegu Tiramisu külma, tegin siinse retsepti järgi. Kohv sai teise kihi keskel otsa.. aga eks ma olin alguses liiga usin küpsisekastja.. tõesti piisab hetkeks kastmisest ;) Tegin kohvi juurde, aga kuuma kohvi sees lagunevad küpsised ja sulab kreem ...ehh.. vast ei märka keegi sööjatest :P Ahjaa, likööri asendasin mandlisiirupiga.

magusa armastaja
postitatud 24.12.2016 22:45

Mina olen teinud munavalgega ja väga hea tuli. Ei kasutanud rõõskoort.

h-m
postitatud 10.02.2017 18:34

Minul on ühelt itaallaselt saadud väga lihtne retsept ning neil ongi u500 g küpsiste ja 500 g mascarpone kohta 5 muna, kus munakollased- ja valged vahustatakse eraldi, 5 spl suhkruga. Segatakse ettevaatlikult kokku ning siis lisatakse jupphaaval ettevaatlikult segades mascarpone. Kastmiseks 3 dl kanget kohvi koos väikese sutsu sobiva alkoholiga. Minu itaallane soovitas kasta küpsised vaid poolenisti kohvisse ning rohkemat pole minu arvates vaja, eriti kui läbi imbumiseks on aega. Kui koogiga on kiire (paar tundi serveerimiseni) siis võib küll julgemalt kasta :)

Mari
postitatud 24.08.2011 15:59

Kas Saaremaa mascarpone sobib?

Kadri
postitatud 09.11.2011 11:10

Kasutasin selles retseptis Vigala Mascarponet ja tuli väga hea tekstuuriga kook. Üldse ei nurise. Mis puudutab Saaremaa Mascarponet, siis olen seda juhtunud üks kord kasutama teise koogi puhul ja tulemus ei olnud üldse hea (selline kõva ja jääb tükki). Amaretto asemel kasutasin tavalist konjaktit, sobis ka...sõbrannade arvates oleks võinud siiski mandliessentsi juurde lisada. Samuti pidavat biskviitpõhju kasutades tulemus enamvähem sama tulema, mis Savoiardi küpsistega.

Karmen
postitatud 23.08.2012 11:05

Väga mõnus magustoit. Olen teinud kaks korda ning mõlemad korrad tuli imehästi välja. Viimane kord sai tehtud kodukana munakollastega, mis tegi kreemi ilusaks helekollaseks. Kuna kasutasin klaasvormi, siis tuli samast küpsistekogusest neljakihiline magustoit, mis lahtilõigatuna oli väga ilus triibuline.

Oks
postitatud 03.04.2013 00:58

Tegin kaks muudatust: - kasutasin tavalist kanget kohvi espresso asemel - ja mandliessentsi amaretto asemel, et tort oleks alkoholivaba (mis pettis kõik külalised ära:)) Kook sai külmkapis seista 24h ja õnnestus suu-re-päraselt. Mul jäi natuke küpsiseid ja kreemi üle, niiet tegin 2 pisi-portsu ka eraldi klaasidesse, mis said enne söömist ainult 3h külmkapis seista, ja vot 3h on selle tordi jaoks kindlasti vähevõitu - küpsised jäid veidi kuivaks. Kindlasti teen veel.

KerliP
postitatud 26.07.2013 07:35

Käisin Itaalia kokandustunnis, kus tegime magustoiduks samuti Tiramisut. Võimalik, et sealne oli lihtsustatud retsep (aga itaallased meid õpetasid ning ma ei hakka nende meetodis kahtlema :D), aga seal meile õpetatigi just munavalgega ja ilma rõõsa kooreta. Ehk siis Munavalge klopid tugevaks vahuks (nii et kausis tagurpidi välja ei kuku), munakollased vahustad suhkruga, segad hulka mascarpone ning lõppkokkuvõttes peab ta jääma ilusat helekreemjat värvi. Lõpuks segad (kes inglise keelt jagab siis on hea väljend fold, eesti keeles ei teagi ma , mis öelda) munavalged imeõrnalt ja tasapisi, väikeste kogustena, mnakollase ja mascarpone segu hulka. Kohviga, annab lõpmatuseni katsetada olenevalt, kui kange kellelegi meeldib. Soovitati veel teha kohvikruuside sisse (kui juhtub kodus olema selliseid, millega kohvikutes tavaliselt serveeritakse - veidi laiemad, kuid madalamad) - täpselt paras ports peo jaoks inimese kohta. Ah ja hea nipp veel, et kui teed pigem veidi kangema kohvi espresso asemel, on täiesti ok kui immutad küpsised veidi rohkem läbi - ei pea nii kaua seisma. (meil seal tunnis seisid vast 2 tundi maksimum ja tuli super välja). Üldkokkuvõttes hea lihtne retsept, mis üldiselt kõigile maitseb (ma ise eriline kohvimaitseliste dessertide sõber pole, aga vot omatehtud Tiramisu maitseb hästi). Kohvi kangus on ju alati reguleeritav :)

Anni
postitatud 01.12.2013 16:03

Immutamisega peab ettevaatlik olema, nende küpsiste koostis on õhuline ja ei vaja nii palju vedelikku kui näiteks klassikalise küpsisetordi puhul. Taldrikul keerutades kord üks, kord teine külg on piisav. Soovitan siiski eelmisel õhtul valmis teha. Kui hommikul teha ja lõuna ajal pakkuda, ei jõua kook ühtlaselt läbi imbuda (ja läbi kuivada). Järgmisel hommikul maitsesid jäägid palju paremini:) Alkohol on vajalik, vastasel juhul jääb veidi liiga imal? Rummiessents oli parem kui mitte midagi, aga järgmisel korral kasutaksin alkoholi.

Inna
postitatud 11.12.2014 20:25

Väga maitsev tuli, retsept töötas, aga 5 dl kohvi oli ilmselgelt liiga palju, teisel korral tegin isegi rohkem kui poole vähem ja ikka jäi järgi. Küpsised katsin hetkeks üleni kohvisegu sisse.

kk
postitatud 16.12.2014 22:54

retsepti koostaja võinuks rõõsa koore asemel mainida vahukoort, sai tehtud rõõsa koorega (10%) ning asi läks nihu! Tänan!

Nojaa
postitatud 29.12.2017 22:31

Kohvikoort üritasite vahtu lüüa!? Päris andekas kondiiter sellisel juhul

Pille
postitatud 17.08.2018 13:13

Hea kk, nii kohvikoor kui ka vahukoor on mõlemad rõõsad e. värsked koored (vrdl hapukoor, mis on hapendatud koor). Retsepti juures on kenasti kirjas, et vaja on 35% rõõska koort (mis on rahvakeeli tuntud ka kui vahukoor). 10% rõõsk koor e. kohvikoor tõesti vahtu ei lähe, sest see on liiga madala rasvaprotsendiga.

krihmu
postitatud 23.12.2014 03:02

Õnnestus saada Roomas itaallannast kolleegi poolt tehtud kodust Tiramisut ja seekord oli erinevus selles, et tema oli kreemi sisse seganud kakao, mitte ei kasutanud seda kaunistamiseks. See oli oivaline, pealegi oli suhkrut vähem. Kuna seltskonnas olid lapsed, siis alkoholi ei kasutatud, aga mandli maitse oli tunda. Ma proovisin teha- õnnestus! Proovige ka- maitseasi! Kaunist Jõulu!

Pille
postitatud 23.12.2014 09:00

Kulla kk!?! Rõõsk koor on rõõsk koor (vastandiks siis hapukoor). Nii nagu hapukoort on erineva rasvasisaldusega (10,20, 30, viimast annab edukalt vahustada), on ka rõõska koort. 10% rõõsk koor on tuntud ka kui kohvikoor, 35% rõõsk koor on tuntud ka kui vahukoor. Mõned aastad tagasi liikus ka 38% rasvasisaldusega rõõska koort, enam pole näinud. Suurbritannias on näiteks levinud ka 48% rasvasisaldusega rõõsk koor (topeltkoor). Mul on retseptis kenasti kirjas, et vaja on 35% rõõska koort - seda annab vahustada. 10% rasvaprotsent ei ole vahustamiseks piisav, aga seda pole ma ju retseptis soovitanud!?

Kadri
postitatud 31.12.2014 09:51

Kohvisegu jäi kõvasti üle, pool kindlasti. Kastsin küpsised vaid ühelt poolt kohvisse ja tulemus jäi väga hea pehme aga mitte plödi. Tegin tiramisu riita ja püsis kenasti püsti. Vahukoore jätsin ära, selle asemel vahustasin munavalged tugevaks vahuks ja segasin õrnalt maskarpone-munakollase segusse. Tulemus oli imehea.

Mifkin
postitatud 25.12.2015 18:13

Tegin ka elus esimest korda tiramisut selle retsepti järgi ja väga väga maitsev tuli. Kõik sööjad mõmisesid ja kiitsid, pole kunagi nii palju häid kommentaare saanud :) Ühest 200g küpsisepakist mulle piisas ja kohvi tegin ka vähem ning lasin kogu kupatusel üleöö seista. Suussulav!

Mait
postitatud 26.07.2016 18:22

Liiga raske

Lill
postitatud 25.09.2016 16:27

Mina ole teinud pokaalide sisse ja siis sügavkülma pannud. Enne söömist tõstan veidiks välja.</br> Väga hea jääb niimoodi ;)

Kaare
postitatud 10.10.2016 17:33

Hästi maitsev, ka ilma alkoholita! Mulle väga mahlane variant ei meeldi, sellepärast kastsin ka küpsised hästi ettevaatlikult ja kiiresti kohvi sisse, et need liialt ei vettiks.

Mari-Liis
postitatud 21.10.2016 15:29

Kas seda kannatab ka päev enne valmis teha? Kas ööpäev on liiga kaua, et lasta tal maitsetsuda?

Pille
postitatud 21.10.2016 16:07

Mari-Liis, täitsa lubatud periood!

KuuseOkas
postitatud 31.03.2017 09:17

See oli niiiii maitsev! Kohv peaks olema kangem (või kasutama nt nescafe espresso graanuleid) ja küpsiseid tõesti ainult ühelt poolt immutama. Kuna ma ei raatsinud amarettot osta, siis lisasin amaretto maitselist kohvi veel immutamis-segusse ja natuke mandli essentsi ka ja pettis ära küll :)

Aa
postitatud 01.01.2018 14:23

kes soovib veidi pikantsemat varianti võiks lisada kreemile riivitud sidrunikoort. laim sobib samuti. saab väga hea.

Kiku
postitatud 19.05.2018 10:30

Väga mõnus ja lihtne retsept. Aitäh! :)

Maarja86
postitatud 27.07.2018 13:49

Kui suur see vorm peaks olema?

Eleri
postitatud 17.08.2018 12:26

Minul tuli kreem üli vedel, kuigi tegin nagu retseptis, küpsised ujusid pinnale ja kreem jäi alla.. Kas munakollased oleks tulnud vahustada kuumavee vannis? Muidu tegin täpselt nagu retseptis :(

Pille
postitatud 17.08.2018 13:17

Eleri, siis võib süüdistada ilma või tuule suunda, aga retsepti järgi tehes peaks siiski õnnestuma (eelnevalt pole keegi ebaõnnestumise pärast ju kurtnud). <p>Räägin põhitõed üle - "Vahusta munakollased suhkruga paksuks heledaks vahuks" ehk munakollasevaht peab olema tõesti hästi kohev, hele ja paks, mitte lihtsalt läbi klopitud. </br> "Sega juurde toasoe mascarpone ning vanillsuhkruga pehmeks vahustatud rõõsk koor" - vahukoor vahtu koos suhkruga. Toasoe mascarpone on juba täitsa segatav ja pehme. </br> Ilmselt oli mascarpone liiga külm ja munakollasevaht liiga vedel ning segasid kõik kokku liiga suure hooga ehk kloppisid vahukoorest ja munakollasevahust lihtsalt õhu välja. :(<p>

Triin
postitatud 15.10.2019 17:07

Millist kakaopulbrit peale raputate? Kas “Meie mark”?

Pille
postitatud 16.10.2019 09:17

Triin, tavalist magustamata kakaopulbrit, sobib nii Fazer kui ka Meie Mark.

LG
postitatud 28.11.2019 23:08

Minu Tiramisù kreemisse läheb ka likööri. Vana Tallinn sobib ka väga hästi :D

RReili
postitatud 18.11.2020 18:45

Kas mandliekstrakti peaks samaväärselt likööriga panema või...?

Pille
postitatud 19.11.2020 08:05

Oi ei, kindlasti mitte. Piisab paarist tilgast, see essents on nii vänge kraam!

Raili
postitatud 15.01.2021 21:49

Kas philadelfia juustu võib ka kasutada?

Pille
postitatud 16.01.2021 10:22

Tegelikult käib tiramisu ikka mascarpone-juustuga, aga lahjema ja vähem kreemja versiooni jaoks võib tavalist toorjuustu kasutada.

Liis
postitatud 07.03.2021 14:35

Kui suure vormi jaoks need kogused on mõeldud? :)

Amatöör
postitatud 13.12.2021 20:15

Vahukoor? Hea et hapukoort ei soovitatud....

Ene P.
postitatud 28.12.2023 10:17

Mulle meeldib! Õnnestub alati, pehme ja mitte väga magus.