1.5 kg veise või põdra praetükk
330 ml porterit
120 ml lahjendamata mustasõstramahla
60 ml ehk 4 sl sojakastet
6 musta pipra tera
6 vürtspipra tera
2 tl kuivatatud tüümiani
1 suur sibul viiludena
2 küüslauguküünt soovi korral
3-4 loorberilehte soovi korral
2 viilutatud porgandit soovi korral
Kaste:8 dl praeleent
5 sl nisujahu või 4 sl maisitärklist
2 dl 10% rõõska koort
2 sl hakitud peterselli
Lisaks:keedetud kartuleid
Võta prae jaoks nii suur kaanega pott, et ruumi jääks pisut ka üle.
Vala potti porter, mustasõstramahl ja sojakaste. Lisa maitseained, puljongikuubikud, küüslauk ja sibulalõigud.
Lase vedelikul keema minna, siis pane potti lihatükk. Kuumuta keemiseni, hauta mõõdukal tulel kaane all umbes tund aega. Pööra liha hautamise ajal mõned korrad ringi.
Umbes tunni aja pärast torka lihatermomeeter praetüki kõige paksemasse kohta ning soovi korral lisa potti ka porgandid. Praad on valmis, kui termomeeter näitab 65°C (medium-rare), 70°C (medium) või 75°C (well-done). Kui lihatermomeetrit ei ole, siis lase lihal kaane all potis veel 30-45 minutit podiseda ehk kokku umbes 90 minutit.
Valmimiseks kuulub umbes 1,5 tundi.
Kui võimalik, siis lase lihal leemes 30 minutit tõmmata, ideaalis kasvõi järgmise päevani.
Tõsta pott tulelt ja võta liha leemest välja. Keera liha fooliumisse ja hoia soojas, kuni valmistad kastme.
Kurna leem potti ja lisa vajadusel vett, nii et kokku on 750 ml vedelikku. Klopi jahu/tärklis leeme sisse. Keeda umbes 10 minutit, siis lisa rõõsk koor. Vajadusel maistesta ja keeda veel 5 minutit tasasel tulel.
Serveerimiseks lõika liha viiludeks ja tõsta vaagnale. Kalla peale kaste ning puista peale petersell. Kõrvale paku mustasõstraželeed, keedetud kartuleid ja rohelisi köögivilju.
Retsept mugandatud siit, pildid tegi Juta Kübarsepp.
Ahjupraad porterikastmega
Porteris mooritud veisepraad ehk porterstek on Rootsist pärit pühaderoog. Maitseküllases leemes hautades jääb veiseliha hõrk ja pehme ka neil, kes muidu veiselihaga sinasõbrad pole. Kui liha alles jääb, saab seda lõigata võileiva peale või järgmisel päeval kastmes soojendada.