Ahjupraad porterikastmega

Porteris mooritud veisepraad ehk porterstek on Rootsist pärit pühaderoog. Maitseküllases leemes hautades jääb veiseliha hõrk ja pehme ka neil, kes muidu veiselihaga sinasõbrad pole. Kui liha alles jääb, saab seda lõigata võileiva peale või järgmisel päeval kastmes soojendada.

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1.5 kg veise või põdra praetükk

330 ml porterit

120 ml lahjendamata mustasõstramahla

60 ml ehk 4 sl sojakastet

6 musta pipra tera

6 vürtspipra tera

6 kadakamarja

2 tl kuivatatud tüümiani

2 lihapuljongikuubikut

1 suur sibul viiludena

2 küüslauguküünt soovi korral

3-4 loorberilehte soovi korral

2 viilutatud porgandit soovi korral

Kaste:

8 dl praeleent

5 sl nisujahu või 4 sl maisitärklist

2 dl 10% rõõska koort

2 sl hakitud peterselli

Lisaks:

mustasõstraželeed

keedetud kartuleid

Valmistamine

Võta prae jaoks nii suur kaanega pott, et ruumi jääks pisut ka üle.

Vala potti porter, mustasõstramahl ja sojakaste. Lisa maitseained, puljongikuubikud, küüslauk ja sibulalõigud.

Lase vedelikul keema minna, siis pane potti lihatükk. Kuumuta keemiseni, hauta mõõdukal tulel kaane all umbes tund aega. Pööra liha hautamise ajal mõned korrad ringi.

Umbes tunni aja pärast torka lihatermomeeter praetüki kõige paksemasse kohta ning soovi korral lisa potti ka porgandid. Praad on valmis, kui termomeeter näitab 65°C (medium-rare), 70°C (medium) või 75°C (well-done). Kui lihatermomeetrit ei ole, siis lase lihal kaane all potis veel 30-45 minutit podiseda ehk kokku umbes 90 minutit. 

Valmimiseks kuulub umbes 1,5 tundi.

Kui võimalik, siis lase lihal leemes 30 minutit tõmmata, ideaalis kasvõi järgmise päevani. 

Tõsta pott tulelt ja võta liha leemest välja. Keera liha fooliumisse ja hoia soojas, kuni valmistad kastme. 

Kurna leem potti ja lisa vajadusel vett, nii et kokku on 750 ml vedelikku. Klopi jahu/tärklis leeme sisse. Keeda umbes 10 minutit, siis lisa rõõsk koor. Vajadusel maistesta ja keeda veel 5 minutit tasasel tulel.

Serveerimiseks lõika liha viiludeks ja tõsta vaagnale. Kalla peale kaste ning puista peale petersell. Kõrvale paku mustasõstraželeed, keedetud kartuleid ja rohelisi köögivilju. 

Nipid ja soovitused:

  • Algretseptis oli kasutatud põdraliha, aga sobib ka veiseliha. 
  • Gluteenivaba versiooni jaoks paksenda kaste maisitärklisega. 

Retsept mugandatud siit, pildid tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Nipitiri
postitatud 22.07.2009 08:34

Tulemus oli äärmiselt maitsev, eriti kaste oli lausa suurepärane - tõstsin endale paljast kastet taldrikule ja sõin Fazeri sepikuga!

zoozi
postitatud 22.04.2011 09:03

Pakkusin külalistele. Sai ainult kiidusõnu. Väga maitsev!

Pille
postitatud 22.03.2017 16:06

Zoozi foto: