200 g nisujahu (3,5 dl)
100 g võid
0.5 dl külma vett
Täidis:200 g peekonit
500 g sibulaid
Bešamellkaste:5 dl piima
1 dl nisujahu
50 g võid
riivitud muskaatpähklit
soola ja musta pipart
Sega tainaained ühtlaseks ja hoia 30 minutit külmas. Vooderda 24 cm pirukavorm tainaga, torgi kahvliga läbi ja küpseta 10 minutit 200kraadises ahjus.
Tükelda peekon ja sibulad ning hauta väheses võis klaasjaks. Tõsta eelküpsetatud tainale.
Valmista piimast, jahust ja võist valge kaste. Sega veidi jahtunud kastme hulka munakollased, maitsesta soola, pipra ja muskaadiga. Kalla sibula-peekonitäidisele.
Küpseta umbes 40 minutit, kuni pirukas on pealt kaunilt kuldne.
Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.
Tegin seda pirukat ja tuli hea. Aga ma pean uuesti proovima, sest ma tegin selle kastme natuke valesti. Ei lugenud korralikult retsepti ja segasin munad koos jahuga sisse, mitte nii nagu retseptis on ette nähtud, et kaste peab jahtuma enne, kui muna lisab. Ei tea kas oleks tulemus olnud veel parem! Mind nagu häiris, et see kaste ei vajunud sibula läbi. Aga maitse oli mõnusalt mahe! Teen kindlasti jälle! Ja päris varsti, sest on põhjust!
VÄGA-VÄGA hea pirukas. Kaste teeb selle selliseks mahlakaks võrreldes muna-piima-katteliste pirukatega. Kindel kordamisele mineja. Natuke muidugugi pidin ikka muutma ka - mul oli paar porgandit üle - riivisin need ka sisse :)
Tõepoolest väga hea pirukas, mahlane ja mahe. Pälvis ainult kiitvat mõminat :)
Mis siis saaks, kui panna nii põhja kui katte sisse kogu muna? Mul poleks ülejäänud munavalgetega midagi peale hakata ja raisku ka lasta ei tahaks..
Huvitav, munavalgetest saad küpsetada nt kookosmakroone või siis teha munavalgeomletti homme hommikul või panna sügavkülma järgmist korda ootama, kui on vaja justnimelt ainult munavalgeid :)
Peekoni-sibulapirukas
Hästi maitsev ja mõnus sibulapirukas, palju mahedam ja kreemisem, kui tavaline munapiimaga valmistatud soolane pirukas. Soovitame!