2 pikka kurki
2 küpset avokaadot
1 dl hakitud värsket münti
pool laimi
100-150 g fetajuustu (nt Kalamatsi suvik) või pehmet kitsejuustu
Salatikaste:2 sl oliiviõli
2 sl laimimahla ja veidi riivitud koort
tavalist musta või sidrunpipart
Koori kurgid, lõika pikuti pooleks ja kaabi seemned teelusika abil välja. Lõika kurgid 5 mm paksusteks viiludeks, pane sõelale. Puista kergelt soola peale, siis lase 30 minutit sõelal nõrguda. (See aitab vältida, et kurk pärast salati vesiseks teeb). Nõruta kurk hoolega.
Samal ajal lõika avokaado 1 cm kuubikuteks, pane salatikaussi. Piserda laimimahlaga ja sega kergelt läbi. Haki münt jämedalt, riivi laimikoor. Lisa kaussi, siis lisa kurgiviilud ja juustukuubikud.
Vispelda 2 sl oliiviõli ja 2 sl laimimahla omavahel, nirista salatile. Sega õrnalt läbi. Maitsesta pipraga. Kata kauss kinni ning lase 30 minutit külmkapis maitsestuda.
Inspiratsioon: Food52.com. Foto tegi Juta Kübarsepp ajakirja Kodu & Aed 2014. a. augustinumbri jaoks.
Väga mõnus kooslus - pehme avokaado, krõmps kurk, soolane feta ja värske piparmünt. Aga oma maitsele pean veel timmima seda salatit - liiga palju münti, mis varjutas teised maitsed ja kurk jäi soolane. Ma jätaks selle kurgi nõrutamise üldse ära või siis peab kurki hoolega soolast puhtaks loputama vee all. Laimimahla aga võiks rohkemgi olla (pluss näpuotsaga suhkrut).
Millises Eesti talus avokaadod kasvavad?
Tiina, avokaadod ei kasva, küll aga teeb eestimane Kalamatsi Meierei väga maitsvat juustu, mis avokaado ja värske kurgiga mõnusasti sobib!
Kurgi-avokaadosalat
Kurk lisab avokaadosalatile krõmpsu, valge juust teeb salati kreemjaks.
Võimaluse korral kasuta Eesti väiketootjate tooteid, nt Kalamatsi Meierei kreeka salati juustu "Suvik".