1-2 dl mahedamaitselist õli
0.5 kg sibulaid
1 kg tomateid
1 kg kabatšokke või ülekasvanud suvikõrvitsaid
0.5 kg paprikaid
0.5 kg porgandeid
1.5-2 sl soola
3 sl suhkrut
soovi korral hakitud peterselli
Kuumuta õli suures potis. Lisa hakitud sibul ja prae tasasel tulel, kuni sibul on muutunud klaasjaks.
Lisa tükeldatud tomatid ja riivitud porgandid, maitsesta soola ja suhkruga. Kuumuta kümmekond minutit.
Lisa tükeldatud paprikad ja riivitud või tükeldatud kabatšokid. Hauta segu seni, kuni kõik koostisosad on pehmed.
Vala kuum letšo steriliseeritud purkidesse ja sulge purgid kohe õhukindlalt.
Jahedas keldris või külmikus säilib hoidis aasta-paar.
Allikas: Õuehaldjate FB-leht, Kai P-M (sõnastust muudetud). Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Mis vahe on suvekõrvitsal ja kabatsokil? Üks ja sama asi ju!
Kadri, botaaniliselt küll. Lihtsalt meie kultuuris peetakse kabatšoki all silmas neid ülekasvanud suuri jurakaid, mis toorelt süüa enam ei kõlba. Ja päris mitmed supi-, piruka- ja salatiretseptid läheksid untsu, kui keegi noorte suvikõrvitsate (olgu need siis väikesed taldrikkõrvitsad e. patissonid või rullkõrvitsad) asemel võtaks need kolmekilosed kabatšokid, mis heatahtlik vanaema või tädi maalt saatis! :)
Milleks vajalik 2dl õli? Olen aastaid letšot tehes seda meeletut õlikogust eiranud ja saanud suurepärase ''köögiviljahautise''. Olen kuulnud, et ilma õlita ei seisa? Aga niimoodi tehtult süüaksegi ära ammu enne jõule. Samas kui originaalretsepti järgi vaaritud seisid mitu aastat keldris ja peale esimest purk jäidki ootama:(
Küüslauku ka vähe, teeb letso teravamaks????
Kabatšokiletšo
Seda letšo-laadset köögiviljahoidist võib teha nii kabatšokist kui ka salaja suureks kasvanud suvikõrvitsast.