200 g nisujahu
0.25 tl soola
100 g Saaremaa võid
1 muna
Täidis:3 saledamat porrut
1 sibul
150 g suitsutatud peekonit
soola ja musta pipart
riivitud muskaatpähklit
3 muna
2 dl 10% rõõska koort e. kohvikoort või 35% rõõska koort e. vahukoort
100 g Saaremaa riivjuustu
Pirukapõhja jaoks sega jahu ja sool, siis haki hulka või. Kui tainas meenutab märga liiva, siis lisa muna ning sõtku tainas kiiresti ühtlaseks.
Suru tainas 24 cm pirukavormi põhjale ja külgedele ning lase 30 minutit jahedas seista.
Eelküpseta pirukapõhja 200-kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni see enam “märg” ei ole.
Lõika porrud õhukesteks seibideks, sibul ratasteks. Haki küüslauk ja peekon. Prae sibul, porru, küüslauk ja peekon pannil kergelt kuldseks - peekonirasvast peaks piisama, aga vajadusel võid lisada pannile ka veidi õli. Maitsesta soola, pipra ja muskaadiga.
Sega omavahel rõõsk koor, munad ja riivitud juust.
Tõsta praetud laugu-peekonisegu eelküpsetatud pirukapõhjale. Kalla peale muna-juustusegu.
Küpseta umbes 40-50 minutit 180-kraadises ahjus.
Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.
Tasub kindlasti proovida - meile meeldis ka väga. Tainasse panin poole jahukogusest täisterajahu ja küpsetasin 170C juures 65 minutit.
Suurepärane pirukas! Lisasin samuti täisterajahu ning ürte taignale. Proovin analoogselt valmistada ka kana-brokoli-fetajuustupirukat, s.t. vähendan porrulaugukogust ning jätan ära peekoni.
Kolme laugu pirukas
Selles lahtises pirukas on esindatud lausa kolm laukude perekonna liiget: porrulauk, sibul ja küüslauk