Riisi-sealihahautis

Kaukaasiapärane riisi-sealihahautis porgandi, sibula ja küüslauguga. Sojakastme lisamine pole Kaukaasias muidugi kombeks, aga tulemuseks on igati maitsev hautis. 

Vali näiteks sea kaelakarbonaad või abatükk.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

500 g sealiha

3 suurt sibulat

2 porgandit

2 dl pikateralist/sõmerat riisi

8 dl vett või puljongit

3 sl sojakastet

1 loorberileht

2-3 küüslauguküünt

soola ja musta pipart

hakitud värsket peterselli

Valmistamine

Eemalda sealihalt pekine serv. Lõika liha ca 1 cm tükkideks. Koori ja tükelda sibulad ja porgandid. Lõika seapekk väikesteks kuubikuteks.

Pane seapekk potti, sulata poti põhjas rasv. Lisa lihakuubikud, pruunista ümberringi. Siis lisa sibul, riis, porgand ja puljong või vesi. Maitsesta sojakastmega, lisa loorberileht ja veidi soola-pipart.

Kuumuta roog keemiseni, seejärel hauta 175-kraadises ahjus kaane all umbes 45 minutit, kuni riis ja liha on pehmed.

Sega juurde hakitud küüslauk ja kuumuta kergelt läbi. Timmi maitse soola-pipraga parajaks, sega hulka hakitud maitseroheline ja serveeri. 

Nipid ja soovitused:

  • Rooga võib hautada ka paksupõhjalises potis pliidi peal.
  • Gluteenivaba versiooni jaoks kasuta nt gluteenivaba Tamari sojakastet.
  • Kui kasutad taisemat sealiha (nt sea seljafileed), siis lõika liha kuubikuteks ja lisa pannile enne praadimiseks veidi õli.
  • Kui soovid, võid küüslaugu lisada hautamise algfaasis koos sojakastmega. 
LISA KOMMENTAAR

Marit
postitatud 24.11.2008 13:25

väga maitsev!

Pille
postitatud 28.02.2016 15:36

Mariti tehtud foto:

profa
postitatud 01.04.2009 20:47

Selle retsepti järgi mitu korda teinud, väikeste variatsioonidega maitseainetes (olen lisanud ulukiliha ja kukeseenefondi, vürtsköömenit jne) Hea retsept kindla peale minekuks.

Zoozi
postitatud 02.01.2010 22:35

Täiskasvanutele maitses, aga lapsed sõid väääääääga vastumeelselt. Kuid said söödud.

Dee
postitatud 21.03.2010 13:47

Söön siin praegu seda pilaffi ja kommenteerin kõrvale, et väga maitsev sai. :) Lisasin veel 2 sl tomatipastat, kesise peotäie rosinaid ja sama palju poolitatud kuivatatud aprikoose. See retsept on kindla peale minek, kõike oli parajates kogustes, riisi jaoks oli puljongit parasjagu ja tulemust nautis kogu pere, ka meie pooleteiseaastane laps.

Hexy
postitatud 18.04.2011 13:42

Mulle maitses

ErleS
postitatud 17.10.2011 23:36

Kasutasin ära kodus olnud pudruriisi, aga oli siiski hea, jäi lihtsalt kleepuvam. Minul jäi pilaff natuke soolaseks, ilmselt puljongist või siis sojakastmest tulenevalt. Järgmine kord panen neid pisut vähem. Aga muidu väga lihtne ja maitsev.

kari
postitatud 03.07.2012 18:41

Katsetasime retsepti ja muutsime veidi koostisosade koguseid. Kuna lapsed ei taha liha väga süüa, siis suurendasime riisi ja porgandi kogus. Usun, et tulemus tuli veidi pehmem, kui originaalretsept. Soja asemel kasutasime meresoola.

GongFood
postitatud 19.12.2014 22:29

<p>Tegin täna seda rooga esimest korda. Grusiinist sõber soovitas juba aastaid tagasi, et viska loorber sisse. Tegin seda ja sai jumalik.</p><p> Ma ei tahtnud täna ahjuga jamada ja tegin seda nö risotto ehitamise põhimõttel, et segan ja lisan vajadusel niiskust. Mina panin juurde 4 suurt supilusikatäit tomastipastat, ühe supilusika jagu suhkrut ja kuna kapis oli, siis suure supilusika jagu teravat Ungari paprikapastat. Ilmselt veel mängides saab veelgi paremaks. </p><p>Lapsed sõid 2 või enam portsu, mis on seltskond keda on üldiselt siiski üsna raske teenindada :)</p>

Krista Raenok
postitatud 01.03.2016 11:21

See on super maitsev toit! Sai tehtud kaelakarbonaadiga, mille praadisin pannil eraldi, sibula ja porgandi praadisin haudepotis. Lisasin toidule Bong veisepuljongit ja hautasin pliidi peal. :)

Nuuskmõmmik
postitatud 21.02.2017 21:56

See retsept oli nii hea, et mu ämm küsis veel teise kausitäie juurde.

Raix
postitatud 04.05.2020 15:33

See on ju PLoff

Pille
postitatud 04.05.2020 18:21

Plohvilaadne tõesti :)