150 g Digestive-küpsiseid vm täisteraküpsiseid
50 g mandlilaaste
50 g sulatatud võid
Kate:600 g maitsestamata toorjuustu
100 g hapukoort
2 suurt muna
100 g Demerara suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
näpuotsatäis riivitud muskaati
125 g kuivatatud viigimarju
75 g kuivatatud jõhvikaid
50 g heledaid rosinaid
75 ml kalvadost
Peale:150 g 20% või 30% hapukoort
1-2 tl pruuni suhkrut
vedelat mett
kuivatatud puuvilju
Haki viigimarjad ja jõhvikad väiksemaks. Pane kuivatatud puuviljad, kaneelipulk ja Calvados potti ning kuumuta madalal tulel 5 minutit. Tõsta jahtuma.
Purusta küpsised köögikombainis. Suru mandlilaastud käte vahel katki ja lisa koos sulavõiga küpsisepurule. Suru saadud segu küpsetuspaberiga vooderdatud 20 cm koogivormi põhjale.
Sega kausis toasoe toorjuust ühtlaseks. Lissa hapukoor, suhkur, vanilliekstrakt, muskaatpähkel ja kergelt lahtiklopitud munad.
Eemalda puuviljapotist kaneelikoor ja vala kuivatatud puuviljad koos vedelikuga täidise hulka. Sega ühtlaseks ja vala täidis küpsisepõhjale. Küpseta 160 kraadises ahjus umbes 1 tund. Kata jahtunud kook toidukilega ja tõsta jahedasse. Juustukook on parim järgmisel (isegi ülejärgmisel) päeval.
Enne serveerimist kaunista kook maitsestatud hapukoore, vedela mee ja kuivatatud puuviljadega.
Retsept ja foto: Kaare Sova
Mäletan, et see kook sai eelmiste jõulude ajal sööjatelt palju kiita. Viigimarjad on koogi sees väga mõnusad ja kalvadost ei asendaks ma ka muuga (kuigi sobib kindlasti ka muu alkohol :)
torti peaks siiski kaunistama ainult söödavate asjadega, mitte käbid ja kaikad nagu pildil.
Nii tore, et leidsid aega kommenteerimiseks, möh ;)
Miks mitte kaikad ja käbid? Miks mitte läheneda teisiti? Kui mürgised ei ole, siis võib igaüks oma äranägemise järgi tordile panna, mida aga hing ihaldab! Minu arvates ei ole kuskil tähtsas raamatus kirjas, et torte peab ilmtingimata kaunistama ainult söödavate asjadega :)
Plaan on seda kooki jõuludeks teha. Kas võin kasutada ka suuremat vormi ja tuleb lihtsalt madalam kook või peaksin püüdma leida ikkagi õige suurusega vormi?
Mõnus kook, ainult et süüa saab pisikeste tükkide kaupa – rammus ja kalvadosine (ma ei kuumutanud, vaid lasin öö läbi koos puuviljadega külmikus seista).
Juustukook kuivatatud puuviljadega
Rikkalik jõuluhõnguline küpsetatud toorjuustukook Kaare blogist.