6 dl köögiviljapuljongit või kalapuljongit
80 ml oliiviõli
3 sl võid
1 hakitud sibul
3,2 dl Carnaroli või Vialone Nano risotoriisi
120 ml kuiva valget veini
8 Manila veenuskarpi
115 g kalmaarirõngaid
120 ml seemnetest puhastatud ja tükeldatud ploomtomateid
120 ml hakitud siledalehist peterselli
0,5 tl hakitud küüslauku
1 sl brändit
1 sl oliiviõli
120 ml peenelt riivitud parmesani juustu (soovi korral)
soola ja musta pipart
Kuumuta puljong väikeses potis peaaegu keemiseni. Hoia soojas.
Kuumuta suures potis oliiviõli tasasel kuumusel. Lisa 1 sl võid ja hakitud sibul ning hauta umbes 5 minutit, kuni sibul on klaasjas. Ära pruunista!
Lisa riis, kuumuta segades minut aega. Ära pruunista!
Lisa vein ja kuumuta, kuni pea kogu vein on arustunud. Siis lisa nii palju puljongit, et riis oleks umbes 12 mm ulatuses kaetud. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja lase risotol tasakesi podiseda umbes 8 minutit, kuni riis on suurema osa vedelikust endasse imenud. Sega aeg-ajalt.
Lisa veenuskarbid, rannakarbid, kammkarbid, kalmaar ja tomatid. Jätka kuumutamist veel umbes 6 minutit, aeg-ajalt segades, kuni riis on al dente ja mereannid küpsed. Kui riis kuivale kipub jääma, siis lisa veel kuuma puljongit.
Tõsta risoto tulelt, sega juurde petersell, küüslauk, brändi ja 1 sl oliiviõli. Samuti sega juurde 2 sl võid ja soovi korral ka Parmesan. Sega, kuni saad kreemja risoto.
Maitsesta korralikult soola-pipraga ja serveeri kohe.
Retsept mugandatud siit.
Risotto ai Fruitti di Mare (Culinary Institute of America)
"Culinary Institute of America" retsept.