500 g muskaatkõrvitsat
3 dl väherasvast piima
2 sl 35% rõõska koort
tubli noaotsatäis riivitud muskaatpähklit
350 g makarone
1 sl oliiviõli
1 sibul
1 tl sinepipulbrit
150 g tugevamaitselist Cheddari juustu
2 sl Parmesani juustu
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Koori muskaatkõrvits, eemalda seemned ja lõika viljaliha väiksemateks tükkideks. Pane kõrvitsatükid ja piim potti ning kuumuta tasakesi keemiseni. Keeda 10-12 minutit, kuni kõrvits on pehme. Siis lisa vahukoor. Tõsta pott tulelt ja püreesta sauseguriga ühtlaseks. Maitsesta muskaatpähkli, soola ja pipraga.
Keeda makarone soolaga maitsestatud vees 5 minutit, kuni makaronid pehmenema hakkavad (peaaegu al dente). Nõruta, siis lisa sorts oliiviõli, et vältida kokkukleepimist.
Samal ajal kuumuta ülejäänud õli praepannil, lisa viilutatud sibul ja prae mõned minutid, kuni sibul pehmeneb. Siis lisa sinepipulber ja purustatud küüslauk ning prae veel mõned minutid.
Lisa sibulasegu kõrvitsapüreele, siis sega juurde riivitud Cheddari juust (v.a. 3 sl). Lisa makaronid ja maitsesta vajadusel veel soola-pipraga. Tõsta segu 1,2liitrisesse ahjuvormi ja puista peale ülejäänud riivitud juust (3 sl Cheddarit + 2 sl Parmesani).
Küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni roog on pealt kuldne.
Lase enne serveerimist mõned minutid jahtuda ja taheneda.
Retsept on mugandatud Briti ajakirjast DELICIOUS (October 2012, Mac + Cheese our improved recipe). Pildi tegi TSHEBURASHKA.
Kasutasin tookord ära sügavkülmas olnud kõrvitsapüree, nii, et seda eraldi ei keetnud. Piima ja koore lisasin sulanud püreele.
Kõrvitsapüreega makaronivorm
Ameeriklaste kuulsa Mac'n'Cheese ehk juustuse makaronivormi veidi tervislikum variant, mis sisaldab ka muskaatkõrvitsapüreed.