Äkine

Äkine on vana kalurite kalasoolamise viis. Äkist saab teha ainult väga värskest kalast, parim saab äsjapüütud kalast. Äkise tegemiseks sobivad kõik kalad - väga hästi sobivad siig ja vimb, ka värske forell või lõhe on sobilikud. Põnev on ka just püütud räimedest äkis.

Valge kala äkine maitseb hästi rukkileivaga, punase kalaga tehtud äkine aga saiaviilule.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

400-500 g hästi värsket kalafileed - nt

siiga või vimba

2 sibulat

1 sl meresoolahelbeid

Valmistamine

Lõika nahata kalafilee kuubikuteks, haki sibul peeneks. Pane mõlemad kaussi, raputa üle soolaga. Aseta kausile taldrik ja klopi kala, sibulat ja soola raputades umbes 2-3 minutit. (Kloppimiseks võid kasutada kaanega karpi)

Nüüd võid kohe sööma hakata. 

  • Soovi korral jahvata peale veidi musta pipart ja pigista peale tilk sidrunimahla.
  • Soovi korral võid äkist "tuunida", lisades natuke tšilliviile, musta pipart või suhkrut.
  • Kui äkist jääb üle, tõsta kraam purki ja vala peale natuke kvaliteetset oliiviõli - nii sobib see ka järgmisel päeval söömiseks. 

Ilse pildil on vimmast tehtud äkine.

LISA KOMMENTAAR

ulvi
postitatud 04.01.2018 12:12

kaua säilib selline äkiline külmikus?

Ilse
posted on 04.01.2018 16:36

Äkine on mõeldud just kohe valmistamiseks ja kohe söömiseks, nii nagu ka eelpool mainitud, võid ülejääkidele sortsu õli peale valada ja ka järgmisel päeval süüa aga siis pole see enam äkine.
Soolakala valmistamiseks on soovitav mõnd teist retsepti kasutada, sest siin retseptis on ka sibul ja see pikalt ikka maitsev ei säili.