Pommusalat (melitzanosalata)

Melitzanosalata on Kreekas populaarne pommu- ehk baklažaanisalat, mis sobib hästi meze-lauale. See mõnus tomatiga variant (fotol kõige esimene) on mugandatud mitme populaarse kokaraamatu autori Tessa Kirose raamatust "Food from many Greek kitchens". 

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

2 suurt pommut e. baklažaani

2 sl külmpressitud Kreeka oliiviõli

1 sibul

2 küüslauguküünt

1 suur lihatomat

1 sl sidrunimahla

1 tl mahedat paprikapulbrit

1 tl kuivatatud punet

2 sl hakitud värsket siledalehist peterselli

soola ja musta pipart

Valmistamine

Pane terve pommu ahjuplaadile. Küpseta 220-kraadises ahjus kuni tund aega, kuni pommu on pehme ja pommukest "kortsu" tõmmanud. Võta pommu ahjust välja, lase veidi jahtuda. 

Samal ajal kuumuta väikesel praepannil või potis oliiviõli. Lisa peeneks hakitud sibul ja prae tasasel tulel umbes 7-10 minutit, kuni sibul on pehmenenud ja kergelt karamellistunud.  Lisa hakitud küüslauk ja prae umbes minut aega. Lisa kooritud ja tükeldatud tomat ning kuumuta umbes 10 minutit, kuni tomat on lagunenud ja kaste mõnusalt aromaatne. 

Kui pommu on jahtunud, siis eemalda varreosa ja lõika pommu pikuti pooleks. Kaabi lusikaga viljaliha kaussi ja haki või tambi hoolega katki. Kest viska minema. Lisa hakitud pommumassile sibula-tomatisegu, siis maitsesta sidrunimahla, paprikapulbri ja soola-pipraga. 

Serveeri toatemperatuuril. 

Loe veel:

Retsept ilmus ka raamatus "Nami-Nami. Maailma maitsed 1" (Varrak, 2013), foto tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Tiina
postitatud 08.09.2019 21:50

Mõnus roog, panin näpuotsaga suhkrut ka ja paprikapulbrit ei olnud.