Ricotta ja lehtpeedi ahjuvorm

Väga maitsev ja huvitav köögiviljavorm, kus värvi ja maitset annavad värvilised lehtpeedid (NB! sellised parajalt suured lehed & rootsud, mitte need äbarikud mangoldilehekesed, mida poes salati jaoks müüakse).

Lehtpeet e. mangold maitseb kõige paremini otse peenrast korjatuna ja patta panduna. Kui soovid, võid (osaliselt) lehtpeedi asemel spinatit kasutada - saad mahedama maitsega roa.

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

400 g lehtpeeti ja/või

spinatit

1 sl võid

2 hakitud küüslauguküünt

soola ja musta pipart

0.5 tl riivitud muskaatpähklit

250 g ricotta juustu

4 muna

100 g riivitud juustu

3-4 küpset tomatit või peotäis kirsstomateid

külmpressitud oliiviõli

Valmistamine

Pese lehtpeedilehed ja nõruta hoolega, patsuta köögipaberi või -rätikuga kuivaks. Haki jämedalt. Kuumuta suurel pannil või, lisa lehtpeediribad ja kuumuta segades umbes 5 minutit, kuni peedilehed "närtsivad".

Lisa hakitud küüslauk ja prae minut aega. Maitsesta julgelt soola, pipra ja muskaadiga. 

(Kui pannile on kogunenud liigset vedelikku, siis kurna see ära. Segu peaks olema kuivapoolne).

Sega ricotta ja munad, lisa riivitud juust ja maitsesta soola-pipraga. Sega juurde nõrutatud lehtpeet.

Kalla segu ahjuvormi. Laota peale poolitatud või viilutatud tomatid, nirista peale veidike oliiviõli.

Küpseta 220-kraadises ahjus 20-25 minutit, kuni roog on hüübinud ja pealt kaunilt kuldpruun.

Serveeri soojalt koos rohelise salatiga või jahtunult väikesteks tükkideks lõigatuna.

Inspiratsioon: briti ajakiri Olive, June 2011 (Chard, ricotta and tomato bake). Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Maris
postitatud 04.07.2011 20:46

Tõesti väga hea oli, ehkki ricotta pidin olude sunnil asendama Creme Bonjouriga. Tulemus on siiski väga hõrk ja maitsev!

Anu
postitatud 04.08.2011 11:11

tõeliselt mõnus amps!

Kuts
postitatud 05.08.2011 19:58

Uskuge või mitte, aga ricottat ei olnud ma seni proovinud. Kuni tänaseni, kui leidsin selle toidu, mis suisa kutsus end tegema, eriti kuna veel mul lehtpeet peenral vohab. Ja turult saingi ricottat ja tegin selle toreda ampsu valmis ja no ülitšill, väga maitsev, kerge ja mõnus. Mu uus lemmik.

Tiina
postitatud 25.08.2011 18:08

Väga maitsev tuli, isegi mehed ja lapsed sõid. Lisasin sõltlasena näpuotsatäie leeskputke. Üks kindel asi, mis tuleb lehtpeediroogadest kordamisele.

Vike
postitatud 06.07.2012 08:55

Meie tegime seda tavaliste peedilehtedega ja ka väga maitsev tuli!

Kristiina T. @ FB
postitatud 08.07.2012 20:44

mmmm....maitsev. omal algatusel panin veel sinihallitusjuustu ka peale....

Mann
postitatud 18.07.2016 17:12

täielik lemmik, meie perele meeldib, kui ricotta kogus on topelt, teinekord olen teinud ka kodujuustuga.

kerttu
postitatud 28.07.2016 17:55

Panin külmutatud spinatit ka sisse kuna lehtpeeti ei tahtnud õues rohkem tuua kuna sadas padukat. Juustu panin natuke rohkem, et pealt oleks juustune. Nagu omlett on..

Pille
posted on 28.07.2016 18:55

Kerttu, kas see on hea või halb, et nagu omlett on? Minu jaoks on omlett ikka "munasem", see rohkem vormiroog, aga nimi nimeks - meile maitseb!