600 g kanafileed või 900 g kondiga kanatükke
4-5 sl õli
Marinaadi jaoks:400 g paksu täisrasvast jogurtit
1 cm jupp värsket ingverijuurt
0.25 tl jahvatatud koriandriseemneid
0.5 tl jahvatatud vürtsköömneid
0.5 tl tšillipulbrit või paprikapulbrit
0.5 tl garam masalat
0.5 tl soola
2 tl laimi mahla
noaotsatäis tandoori-maitseainesegu või punast toiduvärvi soovi korral
Makhani kastme jaoks:700 g tomatit
0.5 tl kuivatatud lambaläätse lehti
75 g külma võid
0.5 tl paprikapulbrit
0.25 tl garam masalat
paar tilka äädikat soovi korral
maitse järgi soola
3 sl 10% rõõska koort
Kõigepealt valmista marinaad. Vala jogurt marlile nõrguma, et vadak välja valguks. Püreesta mikseris küüslauk ja ingver. Lisa püree ja marinaadi vürtsid, sool ja laimimahl jogurtile, sega hoolega.
Vala tomatid makhani kastme jaoks kuuma veega üle, et nahk lahti tuleks, koori. Pressi kahvli või pudrunuiaga pooleldi lödiks. Pane kuivatatud lambaläätselehed uhmrisse ja jahvata pulbriks.
Kui kasutad kondiga tükke, siis tee kanalihasse lõiked. Marineeri kanatükke jogurtisegus vähemalt 1-2 tundi, soovitavalt üleöö.
Kui kana on küpsetamiseks valmis, siis kuumuta suures paksupõhjalises potis õli ja pane kana koos marinaadiga potti. Kata kaanega ja küpseta madalal tulel, kuni kana on pehme. Küpsetamise ajal keera kanatükke aeg-ajalt ringi.
Pane tomatimass pannile ja küpseta umbes 5 minutit, kuni vedelik on pisut aurustunud. Lisa külmad võitükid ja paprikapulber. Kui või on sulanud, siis kuumuta 1 minut. Maitse - kui maitse ei ole hapukas, siis lisa mõni tilk äädikat. Lisa lambaläätselehtede pulber, garam masala ja maitse järgi soola. Poole minuti pärast lisa rõõsk koor ja sega. Kaste on nüüd valmis - vala see potti ja sega kanaga.
Serveeri kohe!
Kana võib varem valmis küpsetada. Mahkani kaste saab valmis kõigest 5-6 minutiga ja tuleb teha siis, kui toitu süüakse. Ka tomatid võib varem valmis teha, aga külm või lisa vahetult enne serveerimist..
Retsept on Camellia Panjabi raamatust "50 imelist India karrit" (Eesti Ekspressi Kirjastus). Pildi tegi SILJA.
India võikana murgh makhani
Delhi piirkonnast pärit roog, üks populaarsemaid roogi India restoranides nii Indias kui ka välismaal.
Valmistatakse tandoori-ahjus, aga siinkohal Camellia Panjabi mugandus, mida saab koduköögis pannil valmistada.