Kasukas ehk kihiline peedi-heeringasalat

Klassikaline kihiline salat köögiviljade ja soolaheeringaga. See retsept on pärit mu ema käest. Ma teen alati kaks kausitäit - ühe heeringaga, teise ilma. Ka siinsed kogused on kahe portsu jaoks, millest jätkub kenasti vähemalt kümnele sööjale. Salat tuleks valmis teha serveerimisele eelneval õhtul.

Vahendid kokkamiseks ning laua katmiseks leiate kauplusest Apelsin (Tallinnas Järve ja Rocca al Mare keskuses, Rakveres Vaala keskuses).

Kogus
kümnele
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

240 g vähesoolast heeringafileed (nt Kapten Grant)

2 hakitud sibulat või 1 suurem porru

2-3 marineeritud kurki

4 suurt keedetud porgandit

5 suurt keedetud kartulit

500 g keedetud peeti

Kaste:

250 g majoneesi

250 g hapukoort

Peale:

2-3 keedetud muna

Valmistamine

Riivi kartul, porgand ja peet jämeda riiviga. Koori sibul, lõika pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks (kui kasutad porrut, siis lõika samuti pikuti pooleks ja siis viiludeks).

Võta kaks (soovitavalt läbipaistvat kaussi). Lao komponendid kihtidena järgmises järjekorras (altpoolt alustades):

sibul või porru, tükeldatud heeringafilee (ühte kaussi), marineeritud kurk, porgand, kartul, peet. Ära kihte kokku suru!!! Võta pikk nuga ning torka salatisse mõned "augud", et kaste paremini läbi imbuks.

Katte jaoks sega hapukoor majoneesiga. Määri õhukese kihina ühtlaselt salatile. Pane vähemalt 12 tunniks jahedasse maitsestuma.

Enne serveerimist puista peale hakitud keedetud muna. Soovi korral puista üle ka maitserohelisega.

Nipid ja soovitused:

  • Mina keedan köögiviljad soolaga maitsestatud vees pehmeks, aga majoneesikastet ega kihte eraldi enam soola-pipraga ei maitsesta. Minu arust on köögiviljadest (ja majoneesis) piisavalt maitset juba. Kui aga soovid, võid kastmele maitseaineid lisada.
  • Roog on väga populaarne ka Lätis, kus seda tuntakse "Gardo siļķi kažokā" nime all. 
  • Valik kasuka-retsepte Nami-Namis
LISA KOMMENTAAR

Hexy
postitatud 10.04.2012 15:28

See oli väga maisev!

Dee
postitatud 13.04.2012 18:44

Olen selle retsepti järgi juba mitu korda teinud ja väga hea on. :)

katjuhh
postitatud 14.07.2012 21:37

Alumiseks kihiks sibul-heeringas, seejärel õun, siis peet ning kõige peal muna (vahel lahja majonees ja hapukoor) on ka väga super!

Perekooli Kägu
postitatud 01.01.2016 17:26

Jõuluks tegin ka, siis oli küll hea.

Ilse
postitatud 01.04.2016 19:54

Tegin poolest kogusest, et siis ainult heeringaga kausitäie ;)

Alati maitsev klassika.

kriibukraabu
postitatud 30.04.2016 21:04

Mina teen selle retsepti järgi ja mu meelest on väga hea.

Eda Rajamets
postitatud 29.12.2016 14:47

Oli jõululaupäeval laual, väga-väga hea!

Evi
postitatud 29.12.2016 19:05

See on üks maitsvamaid salateid mida meie peres on juba pikki aastaid tehtud ja söödud aga valmistamisviis on veidi teine.. Nimelt komponendid on samad ja pannakse need ka kihtide kaupa üksteise peale aga kastet ei segata kokku vaid määritakse iga kihi vahele eraldi .. ühe kihi peale majonees, järgmise kihi peale hapukoor.. ja tulemus on superhea..

Panen oma retsepti ka siia, ehk keegi soovib järele proovida:

Võtke võimalikult sügav klaaskauss, et kihid üksteise peale ära mahuksid.
1) põhja panna keedetud ja riivitud kartul (500gr) - peale majonees
2) hakitud sibul (100gr) -peale hapukoor
3) hakitud vähesoolane heeringas (200gr) - peale majonees
4) jämedalt riivitud, keedetud punapeet, peab olema hea ja magus (400gr) ja kohe selle peale ilma koort vahele panemata hapu- või marineeritud kurgi tükikesi ca 3 keskmise kurgi jagu - nende peale hapukoor
5) jämedalt riivitud porgand (400 gr) - peale majonees
6) kõige peale 4 hakitud muna ja veidi maitserohelist

Pange järgmise päevani külmkappi, kus ta imbub-maitsestub..
Head isu!

Merle Särev
posted on 22.12.2018 14:55

Kindlasti proovin see aasta nii teha!