400 g kala supikogu
100 g porgandit, sibulat ja pastinaaki
2 l vett
Supi jaoks:400 g lõhefileed
100 g hapukurki
1 dl hapukurgileent (v.k. rassol)
60 g sibulat
60 g porrut
60 g juurpeterselli
60 g porgandit
200 g kooritud kartulit
vajadusel sidrunimahla
1 tl värsket või 0.25 tl kuivatatud estragoni
Esmalt valmista kalapuljong. Selleks pane kalakondid külma vette ja aja keema. Koori pinnale tekkinud vaht.
Siis lisa juurde tükeldatud köögiviljad. Keeda 15 minutit nõrgal tulel, siis lase 10 minutit settida ja kurna puljong läbi sõela.
Samal ajal lase kurgisoolvesi keema ja lisa sinna tükeldatud hapukurgid Keeda 10-15 minutit, tõsta tulelt.
Lõika tükkideks ülejäänud köögiviljad.
Supi valmistamiseks kalla kalapuljong puhtasse potti. Lisa porgand, porru, petersellijuur ja sibul ja lase supp keema. Seejärel lisa kartul, safran, estragon, loorberileht ja till. Lase keema tõusta ja keeda, kuni köögiviljad on peaaegu pehmed.
Siis lisa kala ja keedetud hapukurgid.
Maitsesta supp, vajadusel lisa sidrunimahla.
Serveeri hapukoore ja värskete pirukatega.
Tallinna Teeninduskooli kokakursuselt saadud retsept (kursus "Rahvusköökide päevad", sügis 2010, õpetaja Maria Tupits).
Vene kala-hapukurgisupp kalija
Ühepajatoitu meenutav paks supp vana vene köögist on rassolniku eelkäija.