Rummi-rosinajäätis

Eriti hõrk jäätis täiskasvanuile.

Kogus
Valmistusviis
Sügavkülmutamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

100 g heledaid ja tumedaid seemneteta rosinaid

125 g tumedat rummi

2.5 cm pikkune laiem apelsini kooreriba

1,5 dl piima

130 g suhkrut

4 dl 35% rõõska koort

näpuotsaga soola

4 suurt munakollast

Valmistamine

Pane rosinad, rumm ja apelsinikooreriba väikesesse potti. Kuumuta keemiseni, siis keeda tasasel tulel 2 minutit. Eemalda pott tulelt, kata kaanega ning lase jahtuda. (Seda võib teha eelmisel päeval).

Sega keskmise suurusega potis piim, suhkur, 1,25 dl rõõska koort ning sool. Kuumuta peaaegu keemiseni. Pane ülejäänud rõõsk koor suurde kaussi, kausi kohale aseta sõel.

Klopi teises kausis munakollased vahule, lisa peene nirena juurde kuum piimasegu, segu pidevalt kloppides (seda kutsutakse 'tempereerimiseks'). Kalla segu uuesti potti ning kuumuta keskmisel tulel pidevalt segades, kuni kaste pakseneb ja segamislusika- või spaatli katab.

Kurna kaste läbi sõela ülejäänud rõõsa koore hulka. Jahuta jäätisesegu jäävanni kohal segades, siis tõsta külmkappi lõplikult jahtuma.

Jäätise valmistamiseks pane jäätisesegu jäätisemasinasse, sega juurde 3 sl rosinatelt nõrutatud rummi ning töötle vastavalt masina instruktsioonidele jäätiseks. Paar minutit enne jäätise valmimist sega juurde rummis leotatud rosinad. Apelsinikooreribad viska minema.

David Lebovitzi retsept, koguseid veidi timmitud. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.

LISA KOMMENTAAR

Villi
postitatud 21.08.2010 15:36

See David Lebovitzi rummi-rosinajäätis oli lihtsalt IMELINE! Poe rummi-rosinajäätis ei kuulu kindlasti mu lemmikute hulka, aga see..... mmmm. Oli tõsine oht, et mu mees, kelle rõõmuks ma seda jäätist tegin, jääb sootuks ilma!

Seakass
postitatud 21.08.2011 22:43

No selle jäätise valmistamisel oli juba algusest peale näha, et see läheb aia taha. Küll läks tempereerimisel segu klompi. Siis peale jahutamist sügavkülmikusse pannes turgatas pähe, et unustasin ju suhkru sisse panna! </br>Sulatasin siis pliidi peal vähese piima sees suhkruterad ja segasin peaaegu jääkülma jäätisesegusse. </br> Hiljem, kui hakkasin rosinaid rummi seest välja võtma, loen retseptist: apelsinikoored viska minema. Okeii, aga mina kasutasin ju poest ostetud kuivatatud apelsinikoore tükikesi, mida oli pea võimatu sealt rosinate seast välja saada! :S</br> <p>Aga hoolimata kõigist nendest viperustest tuli jäätis suurepärane! :P</br> Minu pere lemmik!</p>

Pille
postitatud 16.05.2017 14:50

Seakassi pilt ka:

Kaare
postitatud 16.05.2017 16:19

Väga maitsev jäätis!

Triin
postitatud 06.08.2018 18:38

Jäätis on natuke liiga magus. Järgmine kord paneksin 100-110g suhkurt