Šveitsi juustupirukas

Selle juustupiruka võiks küpsetada valmis päev-kaks enne serveerimist, sest maitse seistes isegi paraneb. Parimaks lisandiks on lusikatäis hapukat kirsikeedist või mõnda tšatnit.

Kogus
12-14 lõiku
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

Põhi:

4 dl nisujahu

0.5 tl soola

1 tl küpsetuspulbrit

200 g võid

1 tk munakollast

Täidis:

3 dl piima

3 tk muna

3 sl nisujahu

150 g riivitud juustu *

100 g riivitud Gruyére või Appenzelleri juustu

150 g riivitud Gouda juustu

2 sl Kirschi e kirsiviina

0.5 tl riivitud muskaatpähklit

Valmistamine

Pane tainakomponendid (v.a. munarebu) köögikombaini. Täätle puruseguks, siis lisa munakollane ja sega ühtlaseks.
Aseta lahtikäiva pirukavormi põhjale küpsetuspaber, siis aseta peale vormi servad (paber jääb nüüd vormi ja servade vahele). Määri vormi servad võiga, siis suru tainas vormi põhja ja servadele. Pane põhi täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Valmista täidis. Sega piim, munad ja nisujahu kausis ühtlaseks. Lisa riivitud juustud ja Kirsch. Maitsesta muskaatpähkliga.
Kalla täidis vormi.
Küpseta 175-kraadises ahjus 45 minutit, kuni põhi on küps ja juust pealt kergelt pruunistunud. (Ahjust välja võttes võib täidis veidi vedel tunduda, aga see taheneb jahtudes).

Pirukas säilib külmkapis 3-4 päeva ja maitse seistes ainult paraneb. Serveeri pirukat siiski toatemperatuuril.

Retsept on pärit Soome ajakirjast Glorian Ruoka & Viini (3/2010)

* Soome keeles oli retseptis "kermajuusto" (rootsi k "gräddost"), mis tõlkes tähendab koorejuustu. Tundub, et siinkohal sobib tavaline eesti juust vms.
LISA KOMMENTAAR