2-3 pommut e. baklažaani (umbes 1 kg)
2 suurt kartulit
2 sl õli
1 sibul
1 roheline paprika
4-5 küüslauguküünt
500 g tomatipüreed (nn passata)
1 tl soola
1 tl suhkrut
3 sl hakitud värsket tilli
3 sl hakitud värsket koriandrit
3 sl hakitud värsket peterselli
3 sl hakitud värsket basiilikut
1 tl paprikapulbrit
0.5 tl Cayenne'i pipart (nt Meira)
purustatud musta pipart
Tee pommule kahvliga mõned augud sisse. Pane ahjupannile ning küpseta 200-kraadises ahjus umbes 45 minutit, kuni pommu on pehme. Lase jahtuda, siis koori ning lõika pommu suurteks kuubikuteks (vt fotot).
Koori samal ajal kartulid ning keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. Lase jahtuda, siis lõika suurteks kuubikuteks.
Kuumuta potis õli, lisa sibul ja paprikakuubikud ning hauta umbes 7-8 minuti, kuni sibul hakkab pehmenema.
Lisa küüslauk ning kuumuta veel paar minutit.
Lisa tomatipüree, maitsesta soola-suhkruga. Kuumuta umbes 10 minutit, kuni tomatikaste pakseneb veidi.
Lisa roale pommu- ja kartulikuubikud, seejärel hakitud maitseroheline, paprikapulber, Cayenne’i ja must pipar. Sega läbi ja lase veel 5 minutit haududa.
Serveeri toatemperatuuril.
Meie mehega nautisime toitu väga, kuid tütre jaoks oli toit liiga vänge nagu ta ütleb - vajas ikka mitu klaasi keefiri vänguse neutraliseerimiseks.
Väga hea! Ja kuna maitseaineid lisasin silma järgi, siis ei jäänud üldse vürtsikas (ise ka imestasin, tavaliselt panen ikka korralikult). Et aega kokku hoida, siis tükeldasin pommu kohe, peale sool ja õli ning asetasin ahju grilli alla. Samuti koorisin-tükeldasin kohe kartuli ja seejärel keetsin. Hoidis aega kokku, kuna pommu ahjus olemise ning kartuli keetmise ajal sai kõik muud söögitegemise toimetused ära teha.
Suurepärane ja väga maitsev! Koriandrit paneksin veidi vähem, muidu läheb väga vängeks.
Meil ei olnud ühtegi värsket maitseroheliselt, aga tuli siiski maitsev välja. Küll mitte väga gruusiapärane, aga hea sellegipoolest.
Tegin ilma kartulita ja kõrvale sõime ka köömnepilaffi. Jäi vist veidi mahedam kui plaanis, aga igatahes väga maitsev oli sellegipoolest. Kindlasti teen veel.
Meie peres on see toit korduv! :) Maitsev!
Üllatavalt mõnus ja "ümara" maitsega. Ma ei saa (tohi) süüa sibulat ja küüslauku, kuid valisin retsepti mehe rõõmustamiseks. Ja oh üllatust, mul ei hakanudki paha. </br> Teisel korral kasutasin põmmu asemel suvikõrvitsat. Klappis ka kenasti. (Koriandrit ma ei pane, see lihtsalt ei maitse. :) ) </br>
Täiega soovitan! Nii mõnus vegan toit ja maitses sama hea, kui restos!
Adžapsandali e. Gruusia pommuhautis
See pommu- ehk baklažaanihautis meenutab veidi prantslaste Ratatouille't, ent on aromaatsem ja vürtsikam.