kokk969 Kokaõpilane 2012-10-29 20:20:28 |
Kuna foorumi otsing ei ole just kõige pädevam, siis vabandan kui teema on läbi käinud. Trivaalne küsimus on see nii või naa. Kuid karri ei anna maitset. Jah, kuumutada pannil õlis jne jne. Kuid kas oleks täpsemaid juhiseid. Öeldakse nii madalal kui ka normaalsel temperatuuril. Endal vana pliit, seega mingit C´ kraade ei ole mõtet ette lugeda. E. kui madal või normaalne see temperatuur peaks olema, et ei ala ega üle kuumutaks, sest maitse kaob ju ära siis. Ning loogilisem oleks ikka riis siis pannile panna ja ära segada. Peaks nii ju toimima? Või oskab keegi anda nõu, ennekõike selle kuumutamise asja poolt. Mingi hetk on tunda jah head lõhna e. siis peaks valmis olema? Kuid hetkel natuke maitset tunda, enam-vähem sama mis niisama peale raputada ja ära segada. Ning kui palju peaks seda karrit paneme 100g riisi jaoks? Jällegi ei ole vaja mg ette lugeda, vaid u. Teelusika suurusjärgus mingi 1/3 - 1/5 midagi sellist vist? | |
Pille Nami-Nami peakokk 2012-10-29 23:33:21 |
kokk969:
Kokk969, me räägime karripulbrist, jah? Ega see kogemata natuke vanavõitu pole?
Ma täna just tegin kana-riisi-porgandikarrit. Karripulber oli SM oma, hiljuti ostetud (ha mahe, sobib ka lastele) - kuumutasin kanatükid, sibula ja riisi pannil võis KOOS karripulbriga mõõdukalt tasasel tulel läbi (nii et kana veel küpseks, aga karripulber põhja ei kõrbeks), siis lisasin kanapuljongi ja hautasin roa pehmeks.
Väga üldsõnaline vastus, ma tean. Aga jah - kas Su karripulber on ikka veel kasutuskõlbulik (valmisjahvatatud ja -segatud vürtsisegud lahtuvad üsna kiiresti kahjuks)?
Kuna foorumi otsing ei ole just kõige pädevam, siis vabandan kui teema on läbi käinud. Trivaalne küsimus on see nii või naa. Kuid karri ei anna maitset. Jah, kuumutada pannil õlis jne jne. Kuid kas oleks täpsemaid juhiseid. Öeldakse nii madalal kui ka normaalsel temperatuuril. Endal vana pliit, seega mingit C´ kraade ei ole mõtet ette lugeda. E. kui madal või normaalne see temperatuur peaks olema, et ei ala ega üle kuumutaks, sest maitse kaob ju ära siis. Ning loogilisem oleks ikka riis siis pannile panna ja ära segada. Peaks nii ju toimima? Või oskab keegi anda nõu, ennekõike selle kuumutamise asja poolt. Mingi hetk on tunda jah head lõhna e. siis peaks valmis olema? Kuid hetkel natuke maitset tunda, enam-vähem sama mis niisama peale raputada ja ära segada. Ning kui palju peaks seda karrit paneme 100g riisi jaoks? Jällegi ei ole vaja mg ette lugeda, vaid u. Teelusika suurusjärgus mingi 1/3 - 1/5 midagi sellist vist? |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2012-10-29 23:34:39 |
Tõstan siia ühe 18.3.2010 toimunud vestluse ka:
Meringue:
Delilah:
Mul küll pole kunagi nii suurt kogust pastat olnud, kuid väiksematest potsikutest pole mul küll ükski siiani riknema läinud. Vanasti sai ikka kodus tihti karrisid tehtud. Hoidsime teda külmkapis omaenda väikeses purgis ikka kuid (tihti kippus mõni avatud potsik külmkapinurka ununema). Ta vist nii kange kraam, et ka ükski bakter ei taha sinna kodu rajada. :)Käisin reisil ja ostsin 0,5 kg vaakumpakendis karripastat. Kuna pasta on väga kange, siis kulub seda vähe ja nüüd ma ei tea, kuidas seda säilitada. Toppisin ta purki ja panin külmkappi. ei tea,kas peaks õli ka peale valama või panema hoopis sügavkülma. |
|
Netcat Abikokk 2013-12-03 16:05:53 |
Kah sellest säilitamise probleemist. Revideerisin lähenevate pühade puhul varusid, ja leidsin:
avamata East Endi karripulbri segu kilepakis, BB aastast 2007
Santa Maria rohelise ja punase karripasta topsikud, avamata, hoitud toatemperatuuril, BB 2012
Kujutan ette, et pulber kõlbab ehk veel kasutada, kuid ei anna eriti maitset? Või juhtub nii kaua seisnud vürtsidega midagi sama kahjulikku nagu pähklitega ntx, et õlid rääsuvad?
Samas, kas neid pasta topse võiks pruukida... Silt purgil ütleb, et alles peale avamist tuleb hoida külmkapis... aga ikkagi üle aasta tähtaega üle...? Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Zapxpxau Abikokk 2013-12-04 22:17:59 |
Seda kohtab järjest rohkem, et inimesed ei tea kuidas käituda. Kõlab nagu halb amerikaniseerumise näide, kui "tähtaeg" käes, siis viskan toote sekunditki mõtlemata minema! 'Parim enne' ei ole sama mis 'kõlblik kuni'. Ta maitse ei ole enam ehk nii äge ja on ehk pisut pleekinud välimusega. Karripasta, mille parim ennest on aasta edasi läinud peaks täitsa kobe olema, vaata sisse, nuusuta ja meki. Usalda oma mõistust ja meeli. Eestlased on üldiselt ikka oma talupojamõistusele tuginenud. Mina kasutaks rahulikult kui maitsmismeel ütleb et on ok. See, et mingi masin lööb sildi peale teatud kuupäevaga, ei tähenda, et peale selle päeva kukkumist on toode automaatselt roiskunud, vaid seda, et sinnamaani nad garanteerivad toote hea maitse ja välimuse täpselt samasugusena nagu see oli esimesel päeval, edasi kasutada common sense. | |
Netcat Abikokk 2013-12-05 18:23:17 |
Ega ma ei arvanudki, et päev hiljem on asi kohe roiskunud.
Otsiks rohkem võrdlevat kogemust, et kas keegi on nii vana kraami toidu sisse surades maitsepettumust kogenud või mitte. Kui pole toodet varem kasutanud (ma olen seda SM pastat vist ainult ühel korral kasutanud ja see oli juba ammu) siis ei oska tema maitset ja lõhna värske variandiga ju võrrelda. Võib-olla on juba imelik, aga arvad, et peabki selline olema (nagu mõned tüübid joovad korgist veini ja kiidavad takka, et tore korgi nüanss juures). Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Zapxpxau Abikokk 2013-12-06 20:15:50 |
Ma rohkem üldiselt, telekas ja raamatutes kohtab seda suhtumist järjest enam. Maitseained, eriti kuivad, kui on hoitud valguse eest kaitstuna ja kuivas, säilivad ikka väga kaua. Ma arvan küll, et sellega pole midagi juhtunud. Ma ei ole ka kunagi karripastat tarvitanud, ei oska maitset kommenteerida. | |
Tziiki Abikokk 2014-01-15 12:00:07 |
minu karripasta seisab küll avatult toatemperatuuril ja juba jupimat aega...pole juhtunud temaga midagi (säilivusaeg siiski ilmselt läbi veel pole), aga kõvasti lahjem on küll kui alguses :) As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists :) |
|