Maitsetaimede kasvatamine toas

Blondie
Abikokk
2011-08-16 20:43:51
Jagage kogemusi, kuidas kasvatate maitsetaimi toatingimustes (keskküte)? Olen proovinud seemnest kasvatada, aga ei ole eriti õnnestunud, poetaimed känguvad samuti. Mida teha? Nippe seemest kasvatamiseks? Väetada - kas ja kuidas? Kas kellelgi üldse õnnestub? Jne... (Palun mitte anda nõu, et pane rõdule või aknalauale väljapoole - pole kahjuks võimalik...)
Fre
Abikokk
2011-08-16 22:06:35
Mina ei oska midagi vastata aga ootan ka huviga kommentaare. Lisaks on meie juures probleemiks see, et aknalaudadel on väga pime, Nõmme mändide all. St maitsetaimede jaoks on kindlasti vaja ka lisavalgust. Blondiele - pmst võib veel proovida suuremas potis poetaimedega, a la Uus-Kongo omad. Need pisikesed potid, mida nt Selveris müüakse, on küll mõeldud kiireks tarvitamiseks. Prantsusmaal vaatasin kadedusega kuidas tavalistes toidupoodides müüdi meie mõistes väga suurtes pottides (noh, nagu suurema alpikanni oma ntx) maitsetaimi, mis nägid seda moodi välja et elaksid ka toas edasi. Kaalusin isegi mõne puhma käsipagasis lennukisse litsumist.
jf
Kokaõpilane
2011-08-17 16:53:42
Keegi võiks ka soovitada mõnda head raamatut ürtide kasvatamisest toas (kui üldse sellist eksisteerib?) Minu kogemus oli poest ostetud basiiliku potti istutamine talvel. Jäi väga pisikeseks vaatamata lõunapoolsel aknalaual olemisele ja venis pikaks, kuid kevadel hakkas toredasti kasvama. Võis olla ka see, et ma ei kasutanud õiget mulda, kuulsin, et turbamuld meeldib basiilikule.
Blondie
Abikokk
2011-08-19 13:59:24
Tundub, et kellelgi ei õnnestu toas kasvatada? :D
Spiidi
Abikokk
2011-08-19 14:27:10
Minul on kogemus basiiliku, salvei, tüümiani ja piparmündiga. Kasvatan toas, talvel keskütte ja suvel konditsioneeritud ruumis, toas on hästi palju valgust, liigagi palju. Basiiliku istutasin suure 3l potti, kokku kaks Hortesest ostetud väikest taime ja ühe tavlise poest ostetud basiiliku (mitte Uus-Kongo). Kõik läksid väga ilusti kasvama, basiilikule meeldib eriti, kui ma päevaks konditsioneeri sisse jätan, ehs siis kui õhk on mõistlikult jahe (20C ringis) ja valgust väga palju. Piparmünt on väikse taimena Hortesest ja istutasin väga (ilmselt liiga) väiksesse potti, nii umbes pool liitrit või isegi vähem. Kasvas ilusti natuke suuremaks, kuid lehed on siiski väiksed. Olen terve suve jooksul taimelt lehti magustoitude kaunistuseks noppinud aga muuks ei piisa. Tüümian on Keskturult ja jätsin samasse potti, milles ostsin (selline Uus-Kongo mõõtu pott), elas rahulikult, suuremaks ei kasvanud aga ära ka ei närtsinud. Ma pole eriti agar tüümiani-sööja, seega mulle sobis, et sain harva paar osa võtta. Võibolla oleks taim ka paremini kasvanud, kui tihemini harendanud oleks. Salvei istutasin basiilikuga samasse potti, pärit jällegi väikse taimena Hortesest. Kasvas väga ilusti. Kõigi taimede muld on Hortese ürtide muld.

le D?ner

Blondie
Abikokk
2011-08-19 14:42:07
Spiidi:
Kõigi taimede muld on Hortese ürtide muld.
Lisaks väetanud ei ole ühtegi?
Spiidi
Abikokk
2011-08-19 14:53:01
Blondie:
Spiidi:
Kõigi taimede muld on Hortese ürtide muld.
Lisaks väetanud ei ole ühtegi?
Ei väetanud ühtegi.

le D?ner

jf
Kokaõpilane
2011-09-04 21:48:38
Mul on siis aknalaua peal rooma salat, kasvamas rukola, punane/roheline basiilik, murulauk ja ainuke, kes ei tundu rahul olevat, on tüümian. Lehed on hakanud taime keskelt pruuniks ja kuivaks minema. Lugesin, et see pidavat valguse puudumisest olema, siis tõstsin aknalauale, aga hullemaks läks veel. Võibolla kastan teda liiga palju. Rohkem ilu- kui maitsetaimena on potis ka lavendel, tema on lõunapoolse toa seina ääres kapil, ning tundub, et ta on rahul. Plaan on ka rosmariiniseemned kunagi potti pista, ei tea, kaua rosmariinil läheb, et seemnest suureks taimeks kasvada?
Täpik
Abikokk
2011-09-05 09:03:18
jf:
Plaan on ka rosmariiniseemned kunagi potti pista, ei tea, kaua rosmariinil läheb, et seemnest suureks taimeks kasvada?
Päris mitu aastat läheb. Esimese aastaga on ca 10 cm taim, sellest pole midagi võtta. Soovitan osta potiga ürdi supermarketist - parem kui mitu. Sellest saab siis suvel ikka mõned korrad näpsata, ilma taimele liiga tegemata. Suveks õue ja talveks tuppa (kui võimalik, siis jahedasse ja valgesse). Mida vanem taim, seda haralisem ja seda rohkem võrseid, mida kasutada.
Blondie
Abikokk
2011-09-05 09:21:56
Täpik:
jf:
Plaan on ka rosmariiniseemned kunagi potti pista, ei tea, kaua rosmariinil läheb, et seemnest suureks taimeks kasvada?
Päris mitu aastat läheb. Esimese aastaga on ca 10 cm taim, sellest pole midagi võtta. Soovitan osta potiga ürdi supermarketist - parem kui mitu. Sellest saab siis suvel ikka mõned korrad näpsata, ilma taimele liiga tegemata. Suveks õue ja talveks tuppa (kui võimalik, siis jahedasse ja valgesse). Mida vanem taim, seda haralisem ja seda rohkem võrseid, mida kasutada.
Hehee tuleb ikka sisse "suveks õue"...
< 1 | 2 | 3 >>