Oliivipuu Abikokk 2011-03-24 15:03:41 |
Kunagi ammu katsetasin samuti tomateid kasvuhoones kasvatada ja anti samasugust nõu, et taime alla räim panna ja toimis väga hästi.See on väga heaks väetiseks. Samuti kalade pesemise vesi. Seal on ju palju veres olevaid aineid, mis suurendavad saaki märgatavalt. | |
Zapxpxau Abikokk 2011-03-24 17:50:43 |
ErleS:
Ma huvipärast küsin, kus te nii palju kohvipaksu saate? Kui ma iga päev ka kohvi jooksin, siis üle lusikatäie päevas ju ei tule, mis teeks kokku ca 1700-1800ml kohvipaksu aastas. Sellest ju peenra jaoks suht napilt? Või on teil masin?
Aga vaarikausse soovitati ka kohvipaksuga tõrjuda.
Me väetame ka kanasõnnikuga. Ja vahel adruga. Igatahes kõik selline looduslik värk. Olen mõelnud, et kasutaks nn. rohelist väetist, aga imelik ka natuke kasvatada hullult ristikut või ube ja siis need maasse kaevata. Ükskord hiljem ehk.
Kalarapid on ju ka looduslik väetis, selline aeglane, et hakkavad seal maa sees lagunema vaikselt ja..
Kapsast ei ole kasvatanud, aga salateid küll, on olnud ääred natuke siit-sealt näksitud, aga midagi hullu pole olnud, nälkjad igatahes peenrale ronida ei jõua.
Porgandi üle vist kurta ei saa. Suvel-sügisel on porgandid väga mõnusad, praegu kevadel on nad muidugi koledamad ja kuivapoolsed, mitte sellised siledad ja mahlased, nagu üldjuhul poes. Porganditel kasutame kahjurite tõrjumiseks kohvipaksu. Seda tegi juba vanaema ja eks me oleme sama rida jätkanud. Igal juhul on kasulik teiste nippe lugeda. Aga kas te taimi ka väetate? Kui sageli? Ja mida selleks kasutate? Me väetame väga tagasihoidlikult, kuna kasvavad ilma selletagi täitsa kenasti. Väetamiseks kasutame tavaliselt kanasõnnikut. Kuna peame ise maal kanu, siis sõnnik on omast käest. Mõned korrad oleme kasutanud ka tarkust, et tomatitaime alla tuleks istutamisel panna räim :) Ja nagu ikka, vahel saab kasvuhoonesse ja aeda kompostist rammusamat mulda toodud. Poest mingeid väetisi ostnud ei ole. |
|
Netcat Abikokk 2011-03-24 19:04:07 |
Meil tegid jänesed ühel aastal salatiga puhta töö. Keegi teine meil salatit söömas ei käi, õnneks.
Mis kohvipaksu puutub, siis paljud inimesed joovad tõesti iga päev kohvi :) ja mina isiklikult panen suure kruusi peale 3 lusikatäit. Kui selliseid kohvijoodikuid veel mitu on, siis koguneb täitsa arvestatav hulk kohvipaksu. Linnas on sellest lahtisaamine pigem igavene nuhtlus (vanasti valasin selle kanalisatsiooni, aga siis tehti mind targaks, et see on üks ummistavaim asi, mida torusse valada saab). Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Kardemon Abikokk 2011-03-24 22:23:12 |
millega maasikaid väetada? sugulane andis marjaväetise ja ütles, et seda tuleb panna.. sügisel ja kevadel ka... mis oleks looduslik alternatiiv? ka kanakaka jms? kui palju seda panna tuleks
olime eelmisel aastal esimest korda rohenäpud, porgandid olid ilusad. äkki algaja õnn?!
kas seemned tuleks siis maha panna kinnastega? ja kui harvendan siis samuti kinnastega kui sõrmedega ei tohi puutuda...
aga sibulate sisse tulid hoopis ussid!!! keegi polnud sellest varem kuulnudki, kellele muret kurtsin. mis ma sibulatega tegema peaks, et sel aastal nii ei juhtuks? http://kardemon.blogspot.com |
|
Tullia Abikokk 2011-03-24 22:35:58 |
Kardemon:
See pole küll teemasse, aga meil närisid hiired kuuri kuivama toodud sibulad sügisel ära. Õues oli veel süüa küll . . .
aga sibulate sisse tulid hoopis ussid!!! keegi polnud sellest varem kuulnudki, kellele muret kurtsin. mis ma sibulatega tegema peaks, et sel aastal nii ei juhtuks? |
|
Netcat Abikokk 2011-03-25 10:07:23 |
Sibulakärbse vastu aitab viljavaheldus või kooskasvatus porgandiga, ja multsimine turbaga.
Loori võib muidugi ka proovida, aga mina pole pihta saanud, kuidas seda nii panna et pealseid segama ei hakkaks.
Väetise pärast ma nii väga ei põeks, vaid kasutaks seda, kui see juba olemas on, kui vaja on. Taim ei oska vahet teha, kas ta saab oma toitained looduslikust või tööstuslikust väetisest. Maasika puhul tuleb ainult meeles pidada, et kloori sisaldavat väetist ei tohi anda. Muidu minul on maasikad edukalt kasvanud mitu aastat ka täiesti väetamata, peenraid rajades sai vist aasta varem küll kõdusõnnik kõige alla pandud. Kui valel ajal lämmastikväetist anda, siis hakkavad vist lehed liiga vohama vms Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Zapxpxau Abikokk 2011-03-26 11:46:29 |
Maasikaid väetame adruga. Ja selline nipp on ka, et tuleks sügisel maasikapealsed ära põletada, kuhjad heina vms. peale ja tuli otsa. Mõned kasvatajad teevad nii, aga ma pole julgenud! Peenar liiga maja lähedal. Miks peaks seemneid kinnastega katsuma? Kaovad veel ära ka, kindad on nii kohmakad. Aga sibulakärbse kohta veel nii palju, et lisaks multšimisele võib kasutada ka puutuhka. Proovida võib ka lillateravee või kerge soolvee sisse kastmist enne mahapanemist. Erinevalt porgandikärbsest munevad sibulakärbsed vahel ka otse sibulalehtede vahele. Sibulakärbeste naturaalsed vaenlased on lühitiiblased (näevad välja natuke kõrvahargi moodi) ja munetilised (?) | |
Netcat Abikokk 2011-03-26 12:35:27 |
Mina küsiks, kas keegi on kasutanud maasikapeenra multšimiseks (marjakandmise ajal) männiokkaid ja kas see mõjub kuidagi kahjulikult või kasulikult. Mul on igasuguse põhu, õlgede, laastude saamisega probleeme, aga männiokkaid on metsast külluses saada.
Senimaani olen ilma multšita läbi ajanud, aga mida vanemaks maasikad saavad, seda enam on neil marjad vastu maad lühikeste varte otsas, ja õudne ajaraisk on käia neile ükshaaval kivikesi ja lehekesi alla sättimas, et nad ei mädaneks. Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Vandiste Abikokk 2011-03-26 18:40:02 |
Mulle tundub, et männiokas võib marja rikkuda. Endal on ka männiokkaid lademes, kuid multšiks kasutan kuivatatud muru :). Ega ta mõnus ja ilus ole, kui natuke pikemalt niidetud muru vedeleb keset õue laiali. Naabritel vähemalt lõbus, kui ma loogu liigutamas käin :D. | |
Seenekas Abikokk 2011-03-27 13:05:07 |
Kardan, et männiokkad võivad muuta pinnase happeliseks, aga kas see maasikatele ka kahjulik või kasulik peaks olema, seda ei tea. Ise olen kasutanud kobarate alla pikemat ja kohevmat sammalt, hoiab marjakobara piisavalt mullast eemal ja vihm sajab ka läbi. Pärast kuivab ruttu ära. Maal tõime sammalt rabast ja lasime enne ära kuivada. Suht viisakas näeb peenar välja ka. Pärast on neid "tuuste" üsna mugav kokku ka korjata. | |
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > >> |